Wethouders doen oproep: ‘Doneer aan Voedselbank Haaglanden’

Financieel
Overtollige boodschappen zijn van harte welkom bij de Voedselbank Haaglanden.
Overtollige boodschappen zijn van harte welkom bij de Voedselbank Haaglanden. (Foto: Pixabay)

De tekorten bij Voedselbank Haaglanden blijven oplopen. Niet alleen komen er steeds meer nieuwe klanten bij; ook leveranciers van voedsel doneren steeds minder. Dat komt door de inflatie en hoge energiekosten. Daarom doen wethouders van de gemeenten Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk een gezamenlijke oproep aan bedrijven en inwoners om extra levens- en voedingsmiddelen te doneren. 

Bakkerijen, supermarkten, tuinders en andere leveranciers aan de Voedselbank hebben te maken met inflatie en hoge energiekosten. Er wordt niet, zoals voorheen, iets extra’s geproduceerd voor de Voedselbank. Ook de toevoer van overtollig voedsel loopt snel terug. 

Steeds meer armoede

Steeds meer mensen in Nederland leven in armoede en zijn afhankelijk van de voedselbank voor hun eten. In de regio Haaglanden - Den Haag, Zoetermeer en Rijswijk - waren in september 1.800 huishoudens afhankelijk van de wekelijkse voedselnoodpakketten van de Voedselbank Haaglanden. In amper twee maanden tijd is dat aantal opgelopen tot 2.300: een stijging van meer dan 27 procent.

De inhoud van het voedselpakket moet goed zijn

De Voedselbank heeft vooral dringend behoefte aan pasta, rijst en groente in pot of blik. Dat geeft vicevoorzitter Henk Baars van Voedselbank Haaglanden aan. “Het liefst in grote hoeveelheden, want we moeten heel veel voedselpakketten zien te vullen. Elk pakket bestaat uit meer dan 20 producten. De inhoud van het voedselpakket moet goed zijn. Nu ontbreken essentiële producten die de voedselbank zelf bij moet kopen.” Donaties in de vorm van geld zijn ook heel welkom. “Zo zien we dat steeds meer mensen de 190 euro aan energiecompensatie doneren,” vertelt Henk, die laat weten blij te zijn met de steun van de wethouders.

Wethouders Armoedebestrijding Mariëlle Vavier (Den Haag), Gijs van Malsen (Rijswijk) en Bouke Velzen (Zoetermeer) delen het volgende mee: “Als wethouders voelen we ons verantwoordelijk om de vangnetten voor de mensen die hulp het hardst nodig hebben, te ondersteunen. Door de energie-en koopkrachtcrisis redden veel mensen het niet meer. De voedselbank is een ontzettend belangrijk voorbeeld van zo’n vangnet. Zij mogen niet in de knel komen, omdat dat grote gevolgen heeft voor de mensen die afhankelijk zijn van voedselpakketten. Daarom doen wij een dringende oproep aan de voedselleveranciers, onze inwoners en ondernemers om voedsel te doneren.”

Ministerie

Ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan wellicht iets betekenen. Vanuit dit ministerie is er een subsidiebedrag van €15,8 miljoen beschikbaar voor voedselhulp, afkomstig uit het Europees Sociaal Fonds. Voedselbank Nederland heeft hiervoor een aanvraag ingediend.

Als de nood zo hoog wordt dat het niet meer lukt om wekelijks pakketten samen te stellen, willen de drie gemeenten bijspringen. 

Doneren kan via www,voedselbankhaaglanden.nl