Regenton of groen dak? Bewoners van deze tien Haagse wijken kunnen hiervoor subsidie aanvragen

Nieuws
Deze Haagse wijken zijn het meest kwetsbaar voor wateroverlast.
Deze Haagse wijken zijn het meest kwetsbaar voor wateroverlast. (Foto: gemeente Den Haag)

Wie woont in één van de tien meeste kwetsbare wijken voor wateroverlast in Den Haag, kan in aanmerking komen voor een nieuwe subsidie. Die geldt voor maatregelen en aanpassingen waarmee regenwater op eigen terrein kan worden vastgehouden. 

Het vasthouden van regenwater is een goede manier om droogte en wateroverlast tegen te gaan. Met name in wijken die kwetsbaar zijn voor wateroverlast is dit hard nodig. Het gaat om de volgende wijken: Schilderbuurt-Noord, Schildersbuurt-West, Zuidwal, Bezuidenhout Oost, Huygenspark, Rond de Energiecentrale, Duindorp, Scheveningen badplaats, Belgisch park en de Archipelbuurt. Om het nemen van maatregelen te stimuleren, kunnen inwoners van deze wijken subsidie aanvragen voor de aanschaf van een groen dak, een regenton of regenschutting.

Weerbaarder

Wethouder Arjen Kapteijns (Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie) vindt deze subsidie een goed instrument om wateroverlast in Den Haag tegen te gaan. “Met soms kleine maatregelen, gewoon in de eigen tuin of op het dak, kunnen we al veel doen om onze stad weerbaarder te maken. Regenwater kost niets en als we het opvangen en inzetten op de momenten dat we het nodig hebben of wegleiden naar waar we er minder last van hebben dan hebben we er allemaal iets aan.”

Voorschot

De nieuwe subsidieregeling Klimaatadaptatie Den Haag 2023 gaat op 1 april in. En geldt dus voor genoemde wijken. De hoogte van de subsidie wordt bepaald door het aantal liter water dat met de maatregelen wordt vastgehouden. Met een gedegen voorstel kan men een voorschot ontvangen zodat inwoners niet alles moeten voorschieten. Voor mensen in Den Haag met een Ooievaarspas, en woonachtig in één van de betrokken wijken, is er extra ondersteuning, volledige vergoeding (en een voorschot) óók als het om een klein bedrag gaat. Met de subsidie kunnen mensen bijvoorbeeld een groen dak, regenton of regenschutting aanschaffen.
“Bij het tegengaan van wateroverlast en droogte geldt: alle beetjes helpen! We zetten daarbij in op de plekken waar dit het hardst nodig is.”