Zo viert het Kinderboekenmuseum de honderdste geboortedag van Max Velthuijs

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Eveline Egdom)

‘De volgende dag kwam hij een kikker tegen.’ Met deze woorden doet Kikker in 1983 zijn intrede in de Nederlandse kinderliteratuur. Geestelijk vader van dit nog altijd zo geliefde personage is Max Velthuijs (1923 – 2005). Zijn honderdste geboortedag op 22 mei is aanleiding voor een feestje. Het Literatuurmuseum heeft maandag de tentoonstelling ‘Ik bof dat ik een kikker ben’ geopend. Uitgeverij Leopold presenteerde in het museum een feestelijke bundel vol verhalen en de Stichting Max Velthuijs heeft voor honderd scholen een bijzonder cadeau in petto.

Kikker met zijn rood-wit gestreepte broek: wie kent hem niet? In het Kinderboekenmuseum stappen kinderen van 0-6 jaar zijn wereld binnen en beleven de leukste avonturen in de vrolijke doe- en leertentoonstelling Ik ben Kikker. De nieuwe tentoonstelling ‘Ik bof dat ik een kikker ben’ in het Literatuurmuseum is bedoeld voor een volwassen publiek en laat aan de hand van circa 30 originele illustraties en schetsen zien hoe de heel eigen stijl van Velthuijs tot stand kwam. Hij begon als schilder en reclametekenaar en debuteerde in 1962 als kinderboekenillustrator met Versjes die wij nooit vergeten. In 1969 verschijnt Der Junge und der Fisch, het eerste boek waarvoor hij niet alleen het beeld maar ook de tekst maakt. Velthuijs blijkt zijn roeping te hebben gevonden. Gaandeweg maakte de robuustheid in zijn werk plaats voor zachtere kleuren en lijnvoering. Zelf zei Velthuijs ooit: “Wat ik doe, hoort in een boek thuis, moet gebruikt en gezien kunnen worden. Ik schilder niet om in een museum te hangen.” Toch vormt zijn honderdste geboortedag een mooie aanleiding om zijn illustraties wél in een museum te tonen. De tentoonstelling is te zien tot en met  7 januari 2024.

Kikkerjaar

Het museum heeft samen met Stichting Max Velthuijs en Uitgeverij Leopold 2023 uitgeroepen tot Kikkerjaar. Met onder meer deze tentoonstelling, een feestelijke bundel vol prachtige verhalen en nog veel meer wordt het Kikkerjaar gevierd.