Gemeente Den Haag gaat huurders actief wijzen op hun rechten

Nieuws
Raadslid Peter Mekers diende de motie in.
Raadslid Peter Mekers diende de motie in. (Foto: Martijn Beekman)

Veel huurders in Den Haag betalen te veel voor hun woning, ondanks dat er  in veel gevallen een maximale huurprijs geldt. Dankzij een aangenomen motie van D66 gaat de gemeente huurders hier nu actief op wijzen. 

Door de woningnood betalen steeds meer mensen te veel voor hun huurwoning. Dat is helemaal een probleem nu steeds meer mensen met een laag inkomen genoodzaakt zijn iets in de middenhuur te huren. “Huurders denken inmiddels dat het normaal is om veel te veel voor woning te betalen”, ziet raadslid Peter Mekers (D66) die de motie indiende. “Niet alleen is dat slecht voor die huurders, maar daardoor lopen de huurprijzen alleen maar verder op. Gelukkig komen er ook voor de middenhuur maximum huurprijzen aan, maar dat moet je als huurder dan wel weten.” 

Huurprijscheck

Dankzij zijn motie worden huurders nu wel op hun rechten gewezen. Mensen die een nieuwe huisvestingsvergunningen aanvragen krijgen van de gemeente direct informatie over de huurprijscheck en en al hun andere rechten. “Dat er een grote woningnood is betekent niet dat huurders meer zouden moeten betalen dan wettelijk mag”, zegt Mekers. “De beste manier om dit te voorkomen is door mensen te wijzen op hun rechten en hoe ze hun gelijk kunnen halen.” Door de maximale huurprijs in de middenhuur krijgen binnenkort nog meer Hagenaars recht op een eerlijke huurprijs. “Ik reken er op dat de gemeente straks dankzij onze motie ook deze groep beter gaat helpen” aldus Mekers.