The Magic Strangers rockt zondag 11 juni in PopRadar

Nieuws
The Magic Strangers zingt in PopRadar nummers van Chuck Berry, Joe Cocker en Van Morrisson.
The Magic Strangers zingt in PopRadar nummers van Chuck Berry, Joe Cocker en Van Morrisson. (Foto: Rob de Zwart)

The Magic Strangers. “Een rock & roll band uit Den Haag met een groot repertoire”, werven zanger Udo de Jong, leadgitarist Ed Jaworski, toetsenist Bert Winter, drummer Dick Meijer en bassist Jopie Grünholz op hun Facebookpagina. Dat laten ze op 11 juni horen wanneer ze als Second Sunday Special Event van Beatstad Radio vooral rock & roll uit de jaren zestig en zeventig spelen in PopRadar Den Haag.

Strangers zijn ze niet meer voor elkaar, ook al speelt de een ietwat langer mee dan de ander in The Magic Strangers. En de magic, die is er nog volop, al zal het daarmee wel zijn gedaan als hij om wat voor reden dan ook niet meer meedoet, verwacht Udo; tachtig jaar en sinds 1966 Magic Stranger. Ook voor hem zou er een vervanger kunnen komen, zoals dat voor veel andere muzikanten van de band is gebeurd. Maar als de laatste die er vrijwel vanaf het begin bij is geweest er niet meer is, houden The Magic Strangers waarschijnlijk op te bestaan, denkt hij.

Coronacrisis

Ook bij The Magic Strangers weten ze het nog: de coronacrisis hakte er aardig in. Die tijd van niets meer mogen lijkt voorbij, zeggen Udo, Ed, Dick en Jopie. Drie optredens staan er nu in de bandagenda. En in september trekken ze naar Spanje waar de band nu al zo’n twintig jaar optreedt. Twee weken spelen The Magic Strangers dan in Hotel Reymar in Malgrat de Mar. Voor bandleden met een baan buiten de muziek en een gezin is dat niet altijd zo eenvoudig te regelen, weet Jopie uit ervaring.

Reünie

Optredens van The Magic Strangers lijken soms wel een reünie, klinkt het. “Mensen hebben elkaar soms heel lang niet gezien en treffen elkaar dan weer.” Ze kennen elkaar uit de tijd dat er nog niet zoveel bands waren en iedereen naar dezelfde bands ging, legt ze uit. Daarna begon het grotemensenleven waarin mensen elkaar uit het oog verloren.

We blijven jong in ons hoofd, maar het lichaam doet niet altijd meer met alles mee


De jaren zijn aan de band niet ongemerkt voorbij gegaan. “We blijven jong in ons hoofd, maar het lichaam doet niet altijd meer met alles mee”, vat Dick samen. Udo bijvoorbeeld bouwde in de afgelopen jaren een omvangrijke medische geschiedenis op. Daar is hij aardig van hersteld, maar “het gaat lang zo makkelijk niet als je denkt.” Bij The Magic Strangers kunnen gasten altijd even meedoen. Zoals nu al een paar keer Jimmy Tielman een gastoptreden heeft verzorgd. Udo: “Zo is het wel vol te houden!”

Minder locaties

En dit gaat volgens Dick ook niet zo makkelijk: het herstel van het circuit waarin de band voor de coronacrisis speelde. Udo: “Er zijn er heel wat afgevallen waar je gewoon naar toe kon bellen om te vragen “wanneer kunnen we weer komen spelen”.” Zulke plekken worden steeds schaarser in Den Haag, merken The Magic Strangers. Wet en regel stellen uitermate strenge eisen aan het geluid van een spelende band.

Wat ze, zonder overlast voor buren, op 11 juni spelen in PopRadar? Nummers van Chuck Berry, Joe Cocker en Van Morrisson bijvoorbeeld en van Status Quo, J.J. Cale, Fats Domino en Paul Carrack. Geen eigen nummers, zegt Udo. “Want als je in een coverband zit, kom je daar niet toe.” “Maar we spelen altijd wel op onze eigen manier,” vult Dick aan. Plus dat de oorspronkelijke artiesten een nummer in de loop van de jaren ook anders gaan spelen omdat hun instrumenten en toebehoren veranderen. “En dan klinkt het allemaal heel anders,” vindt Udo.

Kaarten

Aanvang om 14.30 uur. Kaarten met uiteenlopende prijzen te koop via : https://www.beatstad-radio.nl/event/the-magic-strangers/