Haagse raad stemt in met vergunningplicht bij dierenshows

Nieuws
De vergunningplicht geldt niet alleen voor papegaaienshows op de Scheveningse boulevard maar ook voor andere vormen van het commercieel tentoonstellen van levende dieren.
De vergunningplicht geldt niet alleen voor papegaaienshows op de Scheveningse boulevard maar ook voor andere vormen van het commercieel tentoonstellen van levende dieren. (Foto: pixabay)

Papegaaien in de brandende zon op de boulevard van Scheveningen. De Haagse gemeenteraad stemde in met een vergunningplicht voor dierenshows. Daarmee moet een einde komen aan deze vorm van dierenleed.

De vergunningplicht geldt niet alleen voor papegaaienshows op de Scheveningse boulevard maar ook voor andere vormen van het commercieel tentoonstellen van levende dieren. Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren is blij met de stap. “Het liefst zouden we het gebruik van dieren voor vermaak verbieden, maar dit is nog niet mogelijk. We zorgen nu voor duidelijke regels en maken de handhaving makkelijker.”

Belangrijke stap

Al jaren zet de Haagse Partij voor de Dieren zich in om een einde te maken aan het gebruik van dieren voor vermaak. Na eerder succes met levende kerststallen en circussen met wilde dieren, ziet de partij de vergunningplicht voor dierenshows als een belangrijke volgende stap voor dierenwelzijn. Juridisch is het niet mogelijk voor de gemeente om dit soort activiteiten te verbieden. De vergunningplicht die de raad nu invoert, verduidelijkt de regels en maakt handhaven makkelijker. Barker: “We blijven ons inzetten om dieren te beschermen tegen uitbuiting, zelfs als we nog honderd voorstellen moeten indienen. Zo werken we naar een diervriendelijke wereld.”

Heftig dierenleed

Volgens de Partij voor de Dieren is het onvermijdelijk dat dieren lijden wanneer ze worden tentoongesteld en uitgebuit. De partij verwijst bijvoorbeeld naar papegaaien of uilen die in de brandende zon staan. Deze dieren worden van locatie naar locatie gesleept en op drukke markten tentoongesteld. “Door vergunningseisen in te voeren, geven we dieren meer rechten en beschermen we ze tegen uitbuiting”, aldus Barker.