Den Haag start proef met bouwinspecties door drone

Nieuws
De drone waarmee de inspecties worden uitgevoerd.
De drone waarmee de inspecties worden uitgevoerd. (Foto: gemeente Den Haag)

De gemeente Den Haag is een proef gestart om bouwinspecties uit te voeren met een drone. De drone wordt ingezet om te kijken of een verbouwing is uitgevoerd volgens de afgegeven vergunning. Ook gaat het onbemande vliegtuigje de lucht na een melding van illegale bouw. 

Met de drone kunnen controles sneller worden uitgevoerd en is de overlast voor bewoners minder. De drone vliegt op een hoogte van 60 tot 100 meter, maakt alleen foto’s van gebouwen en objecten. De drone wordt bestuurd door een gecertificeerd bedrijf. De gemeente voert de inspecties uit en ziet toe op de privacy.

Lastig bereikbare plekken

Het voordeel van een drone is dat deze gemakkelijk op lastig bereikbare plekken komt. Bijvoorbeeld uitbouwen, dakopbouwen en dakkapellen. Met een drone kan deze controle snel, veilig en gemakkelijk uitgevoerd worden. Ook hoeven inspecteurs voor deze controles niet meer bij bewoners naar binnen en dat beperkt de overlast.

Uitvoering controles

De drone gaat gemiddeld één keer per maand één dag langs verschillende plekken door de hele stad. De drone vliegt op een hoogte tussen de 60 en 100 meter en is nauwelijks hoorbaar of zichtbaar. Ter plekke staat op de grond een piloot die de drone bestuurt, een cameraman/vrouw die de camera bedient en een inspecteur van de gemeente. Zij hebben een live videoverbinding met inspecteurs op het stadhuis. Zij kijken mee en geven op afstand aanwijzingen zodat het juiste object wordt bekeken en gefotografeerd.

Privacy

Het vliegen met een drone is toegestaan als er wordt voldaan aan wet- en regelgeving en bepaalde voorwaarden. De gemeente kiest daarom voor een professioneel gecertificeerd bedrijf die de vluchten uitvoert, ook worden de noodzakelijke vergunningen aangevraagd. De privacy is geborgd door de uitvoering van een Data Protection Impact Analyse (DPIA), een check door de Functionaris Gegevensbescherming (FG) en de implementatie van de daaruit voortvloeiende maatregelen. De drone maakt alleen foto’s van gebouwen of objecten waar gecontroleerd wordt. Als er toch personen op de foto staan, dan worden deze onherkenbaar gemaakt. Er worden geen bewegende beelden vastgelegd.

Proefproject

De gemeente voert deze controles met de drone uit tot eind 2023. Daarna wordt geëvalueerd.