Stichting Noordzee wil rookvrije stranden: ‘Het strand is geen asbak’

Nieuws
Vorig jaar werden tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour maar liefst 86.954 peuken van het strand opgeraapt.
Vorig jaar werden tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour maar liefst 86.954 peuken van het strand opgeraapt. (Foto: pixabay)

De grootste landelijke strandopruimactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is dinsdag 1 augustus van start gegaan. Vijftien dagen lang rapen duizenden vrijwilligers afval op langs de hele Nederlandse Noordzeekust. Dit jaar is er extra aandacht voor vervuiling door sigarettenpeuken. ‘Het strand is geen asbak’.

Bijna tweeduizend vrijwilligers hebben zich al aangemeld voor de dertig opruimacties: elke dag wordt het strand tegelijkertijd in het noorden en in het zuiden van het land opgeruimd. Het strand bij Scheveningen is op 11 augustus aan de beurt, dat van Monster een dag eerder. Inschrijven kan nog via beachcleanuptour.nl Dit jaar is er een bijzondere mijlpaal: organisator Stichting De Noordzee verwelkomt de 20.000e vrijwilliger sinds 2013. 

Giftige stoffen

Ook is er extra aandacht voor vervuiling door sigarettenpeuken. Peuken, zeer schadelijk voor de natuur en het milieu, bestaan voor 95 procent uit plastic. Daarnaast bevatten ze allerlei giftige stoffen en kan één peuk wel duizend liter water vervuilen. “Ze horen absoluut niet thuis in de natuur,” vertelt Sebastiaan Verkade van Stichting De Noordzee. “Het strand is geen asbak.” Vorig jaar werden maar liefst 86.954 peuken van het strand geraapt. 

Den Haag

De Stichting De Noordzee roept kustgemeentes daarom op om rookvrije stranden in te voeren. In 2019 werd op het strand van Renesse een vijfhonderd meter lange strook rookvrij gemaakt. De gemeente Noordwijk volgde met een rookvrije zone in 2022 en in 2023. Dit jaar willen Den Haag en Goeree-Overflakkee dit ook doen. De stichting hoopt dat alle kustgemeentes dit voorbeeld volgen.