Mogelijk nieuwe coalitie met zes partijen: ‘We willen zo snel mogelijk beginnen met geprekken’

Nieuws
De partij van Richard de Mos, Hart voor Den Haag, zet vol in op een zes partijen coalitie
De partij van Richard de Mos, Hart voor Den Haag, zet vol in op een zes partijen coalitie (Foto: Martijn Beekman)

Er zijn zes partijen nodig om een nieuw college te kunnen vormen in Den Haag. Dat constateert verkenner Arie Slob na zijn gesprekken met de partijen die hij de afgelopen periode voerde. Als eerste gaat hij een variant onderzoeken met Hart voor Den Haag, VVD, Partij voor de Dieren, Denk, SP en de ChristenUnie/SGP.

De coalitie van Den Haag kwam eind juni ten val nadat de VVD de samenwerking met D66, CDA, PvdA en GroenLinks had beëindigd. Slob werd daarop door de gemeenteraad gevraagd om als verkenner aan de slag te gaan.

Ingewikkeld

“Ik heb in korte tijd met alle dertien fracties gesproken en vervolgens nog met een aantal fracties aanvullend gesprekken gevoerd. Op 10 augustus heb ik de verkenning weer hervat. In twee dagen tijd heb ik opnieuw met een groot aantal fracties gesprekken gevoerd. In totaal twaalf gesprekken”, liet Slob maandagmiddag weten. Hij deelde zijn belangrijkste bevindingen en deed ook een aantal aanbevelingen voor het vervolg. Zo constateert Slob dat de politieke situatie in de gemeente Den Haag ingewikkeld is. “Daar hoef je geen dagelijkse volger van de gemeenteraad te zijn. Mij is in de gesprekken echter wel opgevallen hoe diep onderlinge verhoudingen beschadigd zijn.” 

Vertrouwensbreuk

Hij stelt vast dat een aantal partijen zelfs meer van elkaar verwijderd is geraakt. “Zo is de beslissing van de VVD om uit het college te stappen door de andere coalitiegenoten niet begrepen. Er vallen zelfs woorden als vertrouwensbreuk. Men neemt het de VVD kwalijk dat de zorgvuldig opgebouwde en precaire samenwerking, die tot stand kwam na lang onderhandelen vorig jaar, op deze manier ten einde is gekomen.”

Hoger beroep

Positief is volgens Slob dat alle gesprekspartners de intentie en gedrevenheid hebben om het anders te doen. “Dat biedt hoop voor de toekomst. En ook dat het nog lopende hoger beroep tegen Richard de Mos en zes medeverdachten door geen enkele partij als belemmering wordt gezien om gesprekken met Hart voor Den Haag te voeren over toetreding tot het college. “De Mos heeft aangegeven bij toetreding tot een college vooraf afspraken te willen maken over een eventuele negatieve afloop voor hem van dit hoger beroep.” Wel heeft de Haagse Stadspartij  aangegeven dat lopende dit hoger beroep de Mos en Guernaoui naar hun mening geen wethouder kunnen worden. 

Uitsluiten

Wel is voor Slob duidelijk dat een aantal partijen niet meer met elkaar willen samenwerken in een coalitie. Zo sluit Hart voor Den Haag de PvdA uit en wil D66 niet alleen met VVD en Hart voor Den Haag in een college. De D66-fractie is van mening dat ze in een samenwerking met VVD en Hart voor Den Haag te veel moet inleveren op onderwerpen die voor haar belangrijk zijn. En ook het vertrouwen in oud-coalitiegenoot VVD heeft een deuk gekregen. 

Twee varianten

Hierdoor zijn nog twee varianten mogelijk. Een nieuwe coalitie met Hart voor Den Haag, VVD, Partij voor de Dieren, Denk, SP en ChristenUnie/SGP. En één met de oud-coalitiegenoten D66, GroenLinks, CDA en PvdA aangevuld met twee of meer partijen zoals Partij voor de Dieren, Denk, SP en de ChristenUnie/SGP.

“Wie er ook in de coalitie en oppositie zitten, wat ieders positie ook is, één ding is helder: er kan veel beter in de politieke arena van de gemeente Den Haag. Dat is uw aller verantwoordelijkheid – geen partij of persoon uitgezonder.” Met deze woorden besluit Slob zijn verslag.

Balen

In een reactie laat Hart voor Den Haag weten vol in te zetten op een zes partijen coalitie. “Deze coalitie doet recht aan de verkiezingsuitslag, vindt draagvlak bij de meeste andere partijen in de gemeenteraad en is bestuurlijk, met elke partij drie wethouders, de meest eenvoudige”, aldus fractievoorzitter Richard de Mos die baalt een coalitie van de drie grootste partijen niet mogelijk is. “Nu moeten we een heel nieuw coalitieakkoord in elkaar gaan zetten, in plaats van voortborduren op de D66/VVD-romp en dat kost onnodig veel tijd”, aldus De Mos. Hij laat weten dat Hart voor Den Haag als grootste partij nu het voortouw neemt om een college te vormen.  ”De gesprekken daarover willen we zo snel mogelijk aanvangen.”