Nieuwe AR-tour brengt geschiedenis Binnenhof tot leven

Nieuws
Selfie met poortwachter.
Selfie met poortwachter. (Foto: pr)

Op de foto met Jacoba van Beieren of Johan van Oldenbarnevelt. Een engeltje een duwtje geven richting zijn stucplafond. Het kan allemaal met de nieuwe Binnenhof Augmented Reality (AR) tour, een initiatief van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) binnen het project Binnenhofrenovatie. Via de tour komt de rijke geschiedenis van het Binnenhof tijdens de renovatie tot leven op je telefoon of tablet.

Met Augmented Reality (letterlijk ‘toegevoegde realiteit’) wordt een digitaal beeld over de werkelijkheid gelegd. Na het scannen van een QR-code zien bezoekers op de eigen telefoon of tablet een bijzondere animatie of foto over het ‘gewone’ beeld van de locatie heen. De QR-codes zijn te vinden op vijf verschillende locaties in de Lange Poten en op het Plein.

Nieuwe impuls

Eveline Braam, omgevingsmanager Binnenhof bij het RVB, licht toe: “De Binnenhof AR-tour geeft een nieuwe impuls aan het Binnenhofgebied en maakt de verbinding naar het Museumkwartier. Zo houden we het gebied ook tijdens de renovatie aantrekkelijk voor bezoekers. De samenwerking met de gemeente Den Haag en stichting Museumkwartier hierbij is een mooi voorbeeld hoe wij met elkaar een gezamenlijke inspanning hiervoor kunnen leveren.”

Greep

De Binnenhof AR-tour biedt een greep uit de rijke geschiedenis van het Binnenhof. Naast Jacoba van Beieren en Johan van Oldenbarnevelt komen ook andere bijzondere bewoners, ambachtslieden, godinnen en engelen tot leven. Zoals bijvoorbeeld de smid uit het glas-in-lood-plafond van de Hall in de Eerste Kamer, de Romeinse godin Ceres uit een wandtapijt in de Stadhouderskamer en Willem II van Holland, het figuurtje op de Binnenhoffontein.

Aanvullende informatie

Naast afbeeldingen en animaties krijgen bezoekers van de Binnenhof AR-tour ook aanvullende informatie en is er een audiofragment over persoon, ambacht of locatie. De informatie sluit af met een plattegrond waarop de bezoeker de andere AR-locaties kan ontdekken.

Samenwerking

Het Rijksvastgoedbedrijf werkte voor de Binnenhof AR-tour samen met de gemeente Den Haag en de Stichting Museumkwartier. Zij ontwikkelden eerder al de AR-tour rondom het Museumkwartier, bekend van de ‘koperen QR-codes’ in het trottoir voor verschillende musea in het gebied. Het RVB biedt de Binnenhof AR-tour aan via hetzelfde platform.

Binnenhofrenovatie

Midden in Den Haag ligt al eeuwenlang het Binnenhof, ons politieke centrum. Dit gebouwencomplex omvat zo’n 4000 kamers, zalen, gangen, zolders en kelders. Momenteel renoveert het Rijksvastgoedbedrijf -eigenaar van de gebouwen- het Binnenhof. De Eerste en Tweede Kamer, en de Raad van State zijn verhuisd naar tijdelijke onderkomens in Den Haag. De poorten van het Binnenhof zijn nu gesloten, maar wij houden de verhalen van deze bijzondere plek toegankelijk.

Lancering

Op donderdag 17 augustus, tussen 11.00 en 13.00 uur, wordt de Binnenhof AR-tour op het Plein in Den Haag gelanceerd. Tijdens dit moment kunnen bezoekers op de foto met verschillende historische figuren: Johan van Oldenbarnevelt, Jacoba van Beieren en een stadspoortwachter. Ook kan iedereen de verschillende Binnenhof AR-stops uitproberen op één van de 5 locaties op het Plein en in de Lange Poten.

Alvast een kijkje nemen? Dat kan via: www.mkd.as. Maar in ’t echt is het natuurlijk wel leuker.

Afbeelding