Drukker dan ooit op nationale herdenking bij Indisch Monument in Den Haag

Nieuws
Ook Mark Rutte en kamervoorzitter Vera Bergkamp waren bij de herdenking aanwezig.
Ook Mark Rutte en kamervoorzitter Vera Bergkamp waren bij de herdenking aanwezig. (Foto: Ilvy Njiokiktjien)

Dit jaar waren er meer dan 4000 mensen aanwezig bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag. Dat is eenderde meer dan vorig jaar. Ook op social media werd niet eerder zoveel herdacht en gedeeld.

Dit jaar stond de herdenking in het teken van het verbinden van de verschillende generaties.
Alle generaties waren vertegenwoordigd in de programmering van de herdenking. Nieuw dit jaar was de gelegenheid om op het veld bij het monument samen te eten en ervaringen te delen aan de Indische generatietafels. Ook nieuw waren de activiteiten van de jongerenorganisatie van de nationale herdenking: Jong1508.

Persoonlijke verhalen

Tijdens de herdenking stond voorzitter Thom de Graaf stil bij het belang van herdenken en hoe de oorlog nog altijd doorwerkt in volgende generaties. Schrijver Reggie Baay vertelde een persoonlijk en aangrijpend verhaal over zijn vader die de Birma-Siamspoorweg overleefde en over diens belofte aan een Engelse kameraad die aan de ontberingen van de oorlog bezweek.
Indrukwekkend was het verhaal van Frederik Von Maltzahn, leerling van het VCL, die vertelde over zijn bijzondere band met zijn overgrootvader. die streed in de slag op de Javazee.