HTM neemt nieuwe tijdelijk halte in gebruik

Nieuws
Algemeen directeur Jaap Bierman verricht de officiële opening.
Algemeen directeur Jaap Bierman verricht de officiële opening. (Foto: pr)

HTM-directeur Jaap Bierman heeft vandaag, dinsdag 12 september, een nieuwe tijdelijk halte in gebruik genomen. Hij deed dit op het busplatform van station Den Haag Centraal. De tijdelijke halte wordt de komende maanden ingezet als er ergens omleidingen zijn.

Deze mobiele halte, ook wel Mabri (mobiele abri) genoemd, is zo ontworpen dat deze – vanwege de tijdelijke functie – in recordtempo kan worden op- en afgebouwd. Daarnaast verbetert deze halte het wachtcomfort van reizigers bij tram- en busomleidingen. Het idee voor de Mabri is door een innovatieteam van HTM, met daarin medewerkers van verschillende afdelingen, bedacht en uitgewerkt. Daarna volgde een proces van ontwerpen, testen en experimenteren.

Mening reizigers

De komende maanden wordt deze tijdelijke halte ingezet bij verschillende werkzaamheden waar een omleiding wordt ingesteld. HTM vraagt haar reizigers via een QR-code op de halte naar hun mening. Bij gebleken geschiktheid wordt deze tijdelijke halte op grotere schaal toegepast, misschien ook in andere steden.

Innovatieroute

Deze versie van de Mabri, waarvan HTM momenteel twee exemplaren beschikbaar heeft, is tot stand gekomen via de Innovatieroute, het samenwerkingsverband voor innovatieve ideeën in het OV, waar Metropoolregio Rotterdam Den Haag, RET, EBS en HTM aan deelnemen. Design bureau Spark en Armada Mobility hebben respectievelijk het ontwerp, de technische uitwerking en de productie op zich genomen.

De mobiele abri kan in recordtempo worden op- en afgebouwd.