Gemeente Den Haag start met proef rookvrij strand: peuk kan 1000 liter water vervuilen

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Pexels.com)

Op het Scheveningse strand tussen surfschool HartBeach en strandtent Fonk mag in de periode van 16 september tot en met 31 oktober niet gerookt worden. Het gaat om een proef van de gemeente Den Haag.

Strandbezoekers worden door middel van sociale media, vlaggen en informatieborden gevraagd om niet in het gebied te roken. Op 15 september wordt het hele gebied door vrijwilligers afvalvrij gemaakt, zodat de test met een schoon strand begint.

Belangrijk

Wethouder Arjen Kapteijns (van o.a. buitenruimte) roept strandbezoekers op om hun steentje bij te dragen: “Peuken zijn ontzettend slecht voor het milieu. Een sigarettenpeuk kan wel 1000 liter water vervuilen en ze zijn daarnaast ook lastig op te ruimen. Daarom vind ik deze proef ontzettend belangrijk. Want alleen samen kunnen we onze natuur peukenvrij houden.”

Blij

Ook collega-wethouder Hilbert Bredemeijer is blij met de proef: “Gezinnen en andere strandbezoekers moeten kunnen genieten van schone stranden zonder peukenafval. Helaas liggen de stranden van Scheveningen en Kijkduin elke zomer nog steeds bezaaid met tienduizenden peuken. Door een stuk rookvrij te maken, kunnen we hopelijk met al die strandliefhebbers zorgen voor schone stranden.”

Schoonmaken

Samen met TrashUre Hunt uit Scheveningen werkt de gemeente Den Haag al jaren om sigarettenafval te verminderen. De gemeente zet speciale apparaten in om peuken op te ruimen op straat. De zogeheten beachcleaners, die het strand schoonmaken, zijn helaas niet goed in staat om sigarettenpeuken uit het zand te vissen. Ook daarom is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk peuken in het zand terecht komen.

Effect meten

TrashUre Hunt gaat tijdens de proef elke week een opruimactie organiseren en hierbij bijhouden hoeveel peuken er worden gevonden. Ook worden enquêtes gehouden onder inwoners en bezoekers van het strand om naar hun mening te vragen over de proef.

Vrijwillige basis

Er wordt niet gehandhaafd op het rookvrije stuk strand. Onder meer omdat een rookverbod juridisch lastig is. Daarnaast heeft de gemeente een beperkt aantal handhavers. Ook blijkt uit een vergelijkbare proef met een rookvrij strand in een andere gemeente dat ook zonder verbod en handhaving daar weinig wordt gerookt.

Campagnes

De proef met een rookvrij strand is 1 van de 50 maatregelen uit het Aanvalsplan Afval. Voor voorlichting over afval heeft de gemeente Den Haag de publiekscampagne ‘Schoon Doen We Gewoon?’ opgezet. Op zaterdag 16 september is het ‘World Cleanup Day’ en in dat kader start de gemeente Den Haag met het stuk rookvrije strand op Scheveningen en met de ‘Actie Schone Buurt’. Van 16 tot en met 22 september 2023 kunnen inwoners een week lang meedoen aan diverse activiteiten. Alle activiteiten zijn hier te vinden: Doe mee met de Actie Schone Buurt - Schoon doen we gewoon.