GroenLinks en PvdA kritisch op plan voor ‘permanente’ strandtenten

Nieuws
Gemeente Den Haag onderzoekt of het mogelijk is om de strandtenten het hele jaar door op het strand te laten staan.
Gemeente Den Haag onderzoekt of het mogelijk is om de strandtenten het hele jaar door op het strand te laten staan. (Foto: Milan Rijnders)

De gemeente Den Haag onderzoekt de mogelijkheid om eigenaren toestemming te geven om ook in de winter hun strandtenten op het strand te laten staan. De statenfracties van GroenLinks en PvdA vinden dit geen goed idee, zij wijzen in schriftelijke vragen op het bestaan van het Kustpact. 

Als strandtenten het hele jaar kunnen blijven staan, zou dit minder uitstoot van stikstof veroorzaken dan wanneer de strandtenten op- en weer afgebouwd moeten worden. Natuurorganisaties betwisten dit. Zij vinden het van groot belang dat het zand vrij spel blijft houden om het natuurgebied in stand te houden. Permanente gebouwen kunnen dit natuurlijk proces tegenhouden. De Statenfracties van GroenLinks en PvdA sluiten zich hierbij aan. “De kust is een beschermd natuurgebied. Het moet niet zo zijn dat dit bijzondere gebied steeds verder wordt bebouwd en dat steeds meer mag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het overnachten in de huisjes. Het is belangrijk dat het zand in elk geval een deel van het jaar de tijd krijgt om daar zijn gang te gaan”, aldus GroenLinks- statenlid, Marieke Spekreijse.

GroenLinks en PvdA vragen zich ook af of de plannen van Den Haag niet in strijd zijn met het Kustpact. Deze overeenkomst uit 2017 tussen overheden, natuurbeschermers en ondernemers. Met als doel om ervoor te zorgen dat de Nederlandse kust niet wordt volgebouwd, maar duurzaam wordt beschermd en ontwikkeld. Fractievoorzitter PvdA Zuid-Holland, Adem Negash, benadrukt dat het kustpact niet zomaar is afgesloten. “Het feit dat we tijdens de pandemie ondernemers hebben gesteund, betekent niet dat we de kust willen volbouwen. De kust moet toegankelijk blijven voor mens en dier.”