Universiteit Leiden krijgt nieuwe vestiging in Den Haag: verbouwing voormalig V&D-pand gestart

Nieuws
Het is de bedoeling dat studenten op 1 september 2025 hier aan het nieuwe schooljaar kunnen starten.
Het is de bedoeling dat studenten op 1 september 2025 hier aan het nieuwe schooljaar kunnen starten. (Foto: pr)

De Universiteit Leiden krijgt een nieuwe vestiging in Den Haag. Donderdag 14 september is de verbouwing gestart van het voormalig V&D-pand aan het Spui 3/Grote Marktstraat.

De komende tijd zal het pand omgebouwd worden van een voormalig warenhuis naar een onderwijs- en onderzoekfaculteit. Het is de bedoeling dat studenten op 1 september 2025 hier aan het nieuwe schooljaar kunnen starten.

Op dit moment heeft de Universiteit Leiden al een vestiging aan de Turfmarkt. In deze nieuwe vestiging zal lesgegeven worden in verschillende disciplines, zoals internationaal recht, vrede en veiligheid, internationale betrekkingen, politiek, openbaar bestuur en publieke financiën, stedelijke vernieuwing en gezondheid en zorg. Ook zal op deze locatie een samenwerking aangegaan worden met de TU Delft, de Open Universiteit, het LUMC en het samenwerkingsverband Universiteiten van Nederland. 

Wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling) onderstreept het belang van uitbreiding van de universiteit Leiden in Den Haag: “Jonge, ambitieuze mensen zijn essentieel voor de toekomst van onze stad. Daar kunnen we er niet genoeg van hebben. Het zijn onze toekomstige ingenieurs, rechters, gezondheidswetenschappers, diplomaten en bestuurders. Den Haag is uniek om te studeren, middenin het centrum van het landelijke bestuur én met een breed scala aan innovatieve bedrijven om de hoek.” 

Eén universiteit, twee steden

In de afgelopen twee decennia is de Campus Den Haag uitgegroeid tot een campus met ongeveer 7000 studenten, 550 medewerkers en 21 bachelor- en masteropleidingen. De Universiteit Leiden is één universiteit in twee steden: Leiden en Den Haag. Alle faculteiten van de universiteit zijn in Den Haag actief.

Grote samenwerking  

In opdracht van CBRE Investment Management werkt RYSE werkt als gedelegeerd ontwikkelaar aan de herontwikkeling. Van Wijnen is de gecontracteerde bouwer. De Universiteit Leiden, met samenwerkingspartners TU Delft, Open Universiteit, LUMC en Universiteiten van Nederland samen in één universiteitsgebouw. 

10 miljoen euro

In totaal heeft de gemeente Den Haag een reservering opgenomen van maximaal 10 miljoen euro om bij te dragen aan de inrichting die te maken heeft met het onderwijs in het pand. Het gaat om zaken zoals de inrichting, scheidingswanden, maar ook inboedel zoals tafels, stoelen, kasten, de lampen en armaturen, audiovisuele middelen en ICT. 

Het voormalig V&D-pand aan de Grote Marktstraat.
En zo komt het er van binnen uit te zien.