Vrijwilligers van SchuldHulpMaatje in het zonnetje gezet

Nieuws
Zes schuldhulpmaatjes nemen hun certificaat in ontvangst.
Zes schuldhulpmaatjes nemen hun certificaat in ontvangst. (Foto: Simone Janssen)

Wethouder Mariëlle Vavier (Armoede, Inclusie en Volksgezondheid) was donderdagavond 21 september aanwezig bij de feestelijke uitreiking van de certificaten en oorkondes aan vrijwilligers van SchuldHulpMaatje. Dit gebeurde op de derde maatjesavond van dit jaar in Theater in de Steeg.

Van de elf nieuwe maatjes konden er zes aanwezig zijn om hun certificaat in ontvangst te nemen. Zij hebben hun driedaagse basistraining afgerond, waardoor ze zich nu officieel maatje mogen noemen. Vijftien vrijwilligers die vijf jaar en langer actief zijn, ontvingen hun herdenkingsspeldje en oorkonde.

Financiële problemen

SchuldHulpMaatje biedt met behulp van gecertificeerde vrijwilligers begeleiding en ondersteuning aan mensen met financiële problemen. “Mensen met financiële problemen willen we in een zo vroeg mogelijk stadium bereiken. Dat voorkomt dat schulden onnodig oplopen en dat voorkomt ook een hoop financiële stress. We werken landelijk in 155 verschillende gemeenten, waarvan de Haagse afdeling met ruim 200 maatjes een van de grootste is”, aldus Elmar Hommes, directeur van SchuldHulpMaatje Den Haag. Wethouder Vavier sprak in haar speech over het belang van het werk van SchuldHulpMaatje. Ook wenste ze de nieuwe maatjes succes en sprak ze haar grote waardering uit voor de vrijwilligers die zich al vijf jaar en langer als maatje inzetten.

Lezing hoogleraar

Na een gezamenlijke maaltijd begon de avond met een lezing van prof. dr. Wilco van Dijk. Hij is hoogleraar Economische Psychologie en directeur van het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag in Leiden. Hij ging in op de verschillende effecten van financiële stress. Hij noemde bijvoorbeeld verlies van controle, vermijdingsgedrag en vermindering van mentaal welzijn en legde uit hoe de maatjes hun hulpvragers hierbij kunnen ondersteunen. De avond werd afgesloten met een borrel waar het succes van SchuldHulpMaatje nog eens extra werd gevierd.

Vrijwilligers gezocht

Nu zij officieel zijn beëdigd, gaan de maatjes binnenkort aan de slag met hun eerste hulpvragers. Hommes: “Sinds 2014 zetten we ons in om Hagenaars met schulden te helpen. Vrijwillig en voor iedereen die dat nodig heeft. We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers.” Wil jij ook helpen om stadsgenoten weer hoop te geven? Neem een kijkje op de website: schuldhulpmaatjedenhaag.nl.

Vijftien vrijwilligers die vijf jaar en langer actief zijn, ontvingen hun herdenkingsspeldje en oorkonde.