Parkeerplaatsen op Zwarteweg maken plaats voor fietsnietjes vanwege sluiting fietsenstalling Den Haag Centraal

Nieuws
De megafietsenstalling onder het Koningin Julianaplein gaat op 1 oktober dicht.
De megafietsenstalling onder het Koningin Julianaplein gaat op 1 oktober dicht. (Foto: pr)

De megafietsenstalling onder het Koningin Julianaplein bij Den Haag Centraal gaat op 1 oktober dicht. Om ervoor te zorgen dat fietsers hun fiets in de buurt bij het station kwijt kunnen, worden er zogeheten ‘fietsnietjes’ neergezet op de Zwarteweg, op circa 200 meter van het station. 

Op 1 oktober starten de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van twee woontorens en stadshal op het Koningin Julianaplein (KJ-plein). Fietsers en auto’s worden vanaf dat moment door middel van  een kleine ‘slinger’ omgeleid langs de bouwwerkzaamheden. Voetgangers kunnen oversteken naar de Koekamp. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de route binnenstad-Bezuidenhout voor alle verkeer beschikbaar blijft om te gebruiken. 

Parkeerplaatsen vervallen

De fietsenstalling onder het KJ-plein heeft 7000 plekken. Als gevolg van de voorbereidingen op de bouw van de nieuwe stadsentree gaat deze 1 oktober dicht. Volgens de gemeente worden op de drukste dagen 3000 parkeerplekken in deze megastalling gebruikt. Vanaf 1 oktober kunnen mensen terecht in de stallingen aan de Rijnstraat (de zogeheten ‘fietsflat’) en aan de Anna van Buerenstraat. Deze stallingen bieden in totaal 3500 plekken. Dat geeft 500 parkeerplaatsen speling. Om ervoor te zorgen dat fietsers hun fiets in de buurt bij het station kwijt kunnen, worden er ook zogeheten ‘fietsnietjes’ neergezet op de Zwarteweg, op circa 200 meter van het station. De bestaande parkeerplaatsen voor auto’s vervallen dan grotendeels, met uitzondering van gehandicaptenparkeerplaatsen. Zo ontstaat ruimte voor 400 extra fietsen.

Parkeerplaatsen weg

Wethouder Van Asten: “We hebben het doorgerekend en het past. Maar we weten dat we in de praktijk ook te maken hebben met zwerffietsen en beschadigingen. Zwerffietsen halen we weg en we repareren eventuele beschadigingen aan de rekken. En we maken de parkeerplaatsen voor auto’s op de Zwarteweg vrij voor fietsen.”

Bakfietsen en brede fietsen

Voor mensen met een bakfiets is er ruimte in de Anna van Buerenstalling (bewaakt) en op de Zwarteweg. Brede fietsen, fietsen met kratjes, kinderstoeltjes en dergelijke kunnen ook naar de nieuwe locatie aan de Zwarteweg. Tot de sluiting staan in de KJ-Stalling medewerkers klaar met folders en aanwijzingen. Gedurende de eerste week van de sluiting zijn er verkeersbegeleiders om fietsers naar de nieuwe stallingen te wijzen.

Opknappen

Ook worden de huidige fietsenstallingen opgeknapt. De komende maanden worden fietsenrekken vervangen die niet meer te gebruiken zijn, wordt schilderwerk uitgevoerd, wordt de verlichting verbeterd en losse en beschadigde delen hersteld.

In de gaten houden

Wethouder Van Asten belooft dat de gemeente  de komende tijd scherp in de gaten blijft houden of mensen hun fiets wel kwijt kunnen. “Mocht het toch anders uitpakken, dan zorgen we voor meer pop-up stallingen. Zo zorgen we ervoor dat het gemakkelijk blijft om met de fiets naar het station te gaan.”

Op de Zwarteweg maken parkeerplaatsen plaats voor fietsnietjes.