Straat Consulaat vindt dat CBS beter moet tellen als het om dakloosheid gaat

Nieuws
Het CBS neemt dakloze mensen onder de 18 en boven de 65 niet mee in hun tellingen.
Het CBS neemt dakloze mensen onder de 18 en boven de 65 niet mee in hun tellingen. (Foto: Eveline Egdom)

Begin 2022 waren er in Nederland naar schatting 26,6 duizend dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dit is minder dan in de jaren ervoor. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Volgens het Straat Consulaat staat de dagelijkse realiteit echter haaks op de gepresenteerde cijfers.

Volgens het Straat Consulaat dat is gevestigd in de Torenstraat in Den Haag is er juist sprake van een toenemend aantal dakloze mensen dat noodgedwongen bivakkeert op straat. Bankjes bij stations in Rotterdam en Den Haag werden verwijderd wegens aanhoudende bezetting door dakloze mensen. En in de buurt werd geklaagd over de toename van overlast, stelt de belangenorganisatie voor daklozen. 

Forse stijging

Ook opvanginstellingen meldden het afgelopen jaar een alarmerende toename van het aantal dakloze mensen op straat. Het Leger des Heils liet bijvoorbeeld weten dat de hoeveelheid dakloze jongeren een forse stijging liet zien. Daarnaast verblijft een groeiende groep mensen waaronder werkenden en alleenstaande moeders, buiten het zicht van de overheid, bij familie en vrienden of op vakantieparken.
Straat Consulaat ziet dan ook een toename van mensen die zich melden bij de cliëntondersteuning. Jeroen van Es, cliëntondersteuner jongeren: “Vroeger kon je bij een urgente situatie nog wel eens binnen een dag opvang realiseren. Nu wachten jongeren minstens drie weken voor een eerste gesprek. Bovendien belanden zij daarna op wachtlijsten. De vraag naar tenten en slaapzakken is enorm. Mensen worden uit heel Den Haag naar ons doorgestuurd. Vaak is dit de enige vorm van hulp die we nog kunnen bieden maar is natuurlijk geen oplossing.”

Telmethoden

Hoe kan het dan dat er volgens het CBS begin 2022 minder daklozen mensen waren dan in de jaren ervoor? Directeur Straat Consulaat, Marlies Filbri, is niet verbaasd dat de cijfers van het CBS zo afwijken van wat hulpverleners ervaren in de praktijk. Ze denkt dat dit komt door de telmethoden van het CBS. “Het CBS neemt dakloze mensen onder de 18 en boven de 65 niet mee in hun tellingen, evenals veel EU-migranten en ongedocumenteerden.” 

Essentieel

Volgens Filbri vraagt het Straat Consulaat al jaren om een betere telling. “Een breder en accurater beeld is essentieel als overheden dakloosheid effectief willen aanpakken”, licht ze de noodzaak daarvan toe. Ze voegt daaraan toe: “Om echt impact te maken, moeten we eerst inzicht krijgen in de volledige omvang van het probleem.”