Olcay Gulsen en Ruud de Wild plaatsen eerste bestelling Kinderpostzegelactie 2023

Nieuws
Gulsen en De Wild voltooiden samen met kinderen van de school Kindcentrum Balans uit Den Haag een levensgroot kinderpostzegelvel van 17.000 legostenen.
Gulsen en De Wild voltooiden samen met kinderen van de school Kindcentrum Balans uit Den Haag een levensgroot kinderpostzegelvel van 17.000 legostenen. (Foto: Barbara Kieboom)

Presentator en ondernemer Olcay Gulsen en radio-dj en kunstenaar Ruud de Wild hebben vandaag het startsein gegeven voor de 75e kinderpostzegelactieweek. In Legoland Discovery Centre Scheveningen deden zij de eerste bestelling. 

Kinderpostzegels steunt dit jaar met het thema ‘Laat ieder kind meedoen’ de steeds grotere groep kinderen die aan de zijlijn staat door problemen thuis. Vanaf vandaag, woensdag 27 september, gaan 130.000 basisschoolkinderen van deur tot deur om deze kinderen te helpen. De actieweek loopt tot en met woensdag 4 oktober 2023.

Kinderpostzegelvel van 17.000 legostenen

Voordat Gulsen en De Wild hun bestelling plaatsten, voltooiden ze samen met kinderen van de school Kindcentrum Balans uit Den Haag een levensgroot kinderpostzegelvel van 17.000 legostenen. Dat postzegelvel werd de afgelopen weken gebouwd door basisschoolleerlingen uit heel Nederland. LEGO siert dit jaar de kinderpostzegels. “Fantastisch om te zien dat we allemaal, letterlijk en figuurlijk, een steentje kunnen bijdragen om ieder kind te laten meedoen,” aldus Gulsen. “Het thema ‘Laat ieder kind meedoen’ gaat me persoonlijk aan het hart. Ik weet hoe het is om als kind te maken te krijgen met problemen thuis. Je komt in een isolement terecht, en op school kun je je hoofd er niet bij houden. Ik vind het dan ook ontzettend belangrijk dat er steun is voor deze kinderen. Zodat ook zij weer kunnen meedoen. Daarom roep ik iedereen op: koop iets leuks of doe een donatie tijdens de kinderpostzegelactie!”

Alarmerende cijfers

Hoe urgent het thema van de kinderpostzegelactie is, blijkt bijna dagelijks in het nieuws. Alarmerende cijfers over armoede en eenzaamheid bij kinderen volgen elkaar in rap tempo op. Zo stijgt het aantal kinderen dat opgroeit in armoede van 6,1 procent naar 7,1 procent in 2024, volgens een schatting van het Centraal Planbureau (CPB). Het gaat om 230.000 kinderen die vanaf 2024 onder de armoedegrens opgroeien. Verder heeft 1 op de 4 kinderen in Nederland een ouder met een verslaving of psychische problemen en 1 op de 8 kinderen krijgt jeugdhulp.

Schoolspullen of ontbijt

Sofie Vriends, directeur Kinderpostzegels: “Deze kinderen hebben zoveel aan hun hoofd, dat ze vastlopen op school. Ze komen niet aan leren toe doordat ze rondlopen met veel te grote zorgen. Ze missen steun thuis en kunnen niet meedoen met leeftijdsgenoten. Heel zorgelijk, want als kinderen niet het beste uit zichzelf kunnen halen, werkt dat een heel leven door. Samen met scholen, leerlingen en het Nederlandse publiek komen we in actie voor deze kinderen. Met de opbrengst van de kinderpostzegelactie helpen we hen concreet, bijvoorbeeld met schoolspullen of een ontbijt. En we ondersteunen projecten die kinderen weerbaarder maken, hun horizon verbreden en hen laten voelen dat ze er niet alleen voor staan. Zo zorgen we ervoor dat kinderen weer toekomen aan een positieve ontwikkeling, op school en daarbuiten.”

Gelijke kansen

Thijs Kerckhoffs, directeur van het PostNL Bijzondere Momenten Fonds: “Samen met Kinderpostzegels zetten we ons in voor gelijke kansen voor kinderen. Het thema van het postzegelvel is daarom dit jaar ook ‘Laat ieder kind meedoen’. Dat is ook wat ik hoop voor alle kinderen aan de start van deze week. Ik wens alle basisschoolkinderen die meedoen aan de actie heel veel succes en veel plezier samen!”

Lego minifiguren

Dit jaar staan de iconische Lego minifiguren op de kinderpostzegels. Daarnaast zijn er Lego ansichtkaarten, een vrolijk pleisterblikje, een duurzame vouwtas en feestdagenkaarten te koop. Een eenmalige donatie is ook mogelijk, net als online bestellen. Vorig jaar werd er ruim 9 miljoen euro opgehaald met de kinderpostzegelactie.