Gemeente Den Haag gaat minderjarige asielzoekers opvangen in Kennedyhotel

Nieuws
In dit hotel aan het Stadhoudersplantsoen worden de 50 alleenstaande minderjarige asielzoekers vanaf half oktober opgevangen.
In dit hotel aan het Stadhoudersplantsoen worden de 50 alleenstaande minderjarige asielzoekers vanaf half oktober opgevangen. (Foto: Google maps)

In het B-aparthotel Kennedy aan het Stadhoudersplantsoen worden vanaf half oktober dit jaar 50 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) opgevangen. Met het ter beschikking stellen van deze locatie geeft gemeente Den Haag gehoor aan de oproep van staatssecretaris Van der Burg en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om noodopvang voor minderjarige asielzoekers beschikbaar te stellen. 

Het gaat om jongeren tussen de 15 en 17 jaar. Het COA zal drie à vier jongeren per appartement huisvesten. Zij krijgen 24 uur per dag begeleiding. Het beheer, de begeleiding en de dagbesteding worden geregeld door het COA. Daarnaast organiseert Het COA in samenwerking met de gemeente onderwijs.
Hoewel de gemeente geen voorstander is van asielopvang in hotels, verleent de gemeente hier haar medewerking aan, gezien de acute situatie waarbij het welzijn van deze jongeren in het geding is. De gemeente is met het COA in gesprek over een duurzame locatie voor deze minderjarigen. Doel is om in 2024 een andere opvang te hebben voor deze doelgroep conform de Haagse aanpak Opvang Nieuwkomers.

Stap extra

“We voelen het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om als college een stap extra te zetten voor deze jonge kwetsbare mensen”, zegt wethouder Mariëlle Vavier (vluchtelingen).

Oproep

Er is een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers en de AMV in het bijzonder. Staatssecretaris Eric van der Burg heeft Nederlandse gemeenten opgeroepen om met spoed extra opvangplekken beschikbaar te stellen. Het COA is overal in het land op zoek naar extra capaciteit omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel en de asielzoekerscentra vol zitten. Een deel van deze benodigde plekken is bedoeld voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Aan de Jupiterkade worden sinds februari 2022 58 AMV’s opgevangen door het COA.