Hilko Folkeringa nieuwe directeur Diligentia & PePijn: ‘Theaters nog steviger op de kaart zetten’

Nieuws
Hilko Folkeringa heeft ruim 16 jaar ervaring als directeur bij verschillende theaters.
Hilko Folkeringa heeft ruim 16 jaar ervaring als directeur bij verschillende theaters. (Foto: pr)

Hilko Folkeringa start 16 oktober als directeur van Diligentia en Theater PePijn. Hij volgt Lucien Kembel op, die in maart van dit jaar na zeven jaar afscheid nam van de theaters. Marco Esser heeft in de tussenliggende periode als directeur ad interim de zaken waargenomen.

Folkeringa heeft ruim 16 jaar ervaring als directeur bij verschillende theaters. Meest recent was hij directeur-bestuurder van Stadstheater Zoetermeer. In juli 2023 legde hij deze functie neer met het idee zijn carrière buiten de theatersector voort te zetten. “Mijn hart blijkt echter toch te veel bij de theaterwereld te liggen om afscheid te nemen. Toen bleek dat de positie van directeur bij Theaters Diligentia & PePijn nog vacant was, heb ik daarom direct gereageerd”, legt Folkeringa uit.

Lastige periode

Het bestuur van Theaters Diligentia & PePijn is blij met de aanstelling van de nieuwe directeur. “De Haagse cultuursector gaat door een lastige periode met forse artistieke en financiële uitdagingen en dit geldt ook voor Diligentia & Theater PePijn. Hilko heeft veel waardevolle ervaring en kennis binnen het Nederlandse theaterlandschap om de cabarettheaters door deze periode te leiden en door te ontwikkelen. Zijn ambities sluiten goed aan bij die van het bestuur en het team. We kijken ernaar uit om met hem samen te werken”, aldus Rodrique Engering, voorzitter van het bestuur.

Ambities

De aanstaande directeur noemt Diligentia en Theater PePijn vooraanstaande theaters met naam en faam in theater- en cabaretland. Folkeringa: “Diligentia en Theater PePijn nog steviger op de kaart zetten als dé cabarettheaters van Nederland en een steeds betekenisvollere rol innemen op het gebied van diversiteit, inclusiviteit en samenwerking, zijn ambities waar ik me hard voor wil maken. Ik kijk ernaar uit om dit samen met het team te doen.”