Afasiecentrum van Gemiva wint alsnog de Onbeperkt070-prijs van 2021

Nieuws
De uitreiking vormde tevens de start van de Week van de Toegankelijkheid.
De uitreiking vormde tevens de start van de Week van de Toegankelijkheid. (Foto: pr)

Het afasiecentrum van Gemiva is de nieuwe winnaar van de Onbeperkt070-prijs 2021. Theater Diligentia, de aanvankelijke winnaar van de prijsvraag, zag er enige tijd geleden van af om een jeu-de-boulesbaan op het Lange Voorhout te realiseren. Het gewonnen geldbedrag is daardoor naar Gemiva gegaan. Hiervan worden twee hulpmiddelen voor hun afasiecentrum aangeschaft.

Stichting Voorall, die de prijsvraag al zes jaar organiseert, is blij dat de jury erin is geslaagd een heel goede nieuwe winnaar te selecteren. Op 2 oktober hebben de deelnemers van het afasiecentrum Gemiva de twee hulpmiddelen officieel in gebruik mogen nemen.

Taalstoornis

Afasie is een taalstoornis als gevolg van hersenbeschadiging, waardoor mensen vaak moeite hebben met lezen, schrijven en spreken. Bij het afasiecentrum leren mensen begeleid door professionals van Gemiva tijdens activiteiten meer zelfstandig te communiceren, zodat ze zelfstandiger in de maatschappij kunnen functioneren.

De twee hulpmiddelen zijn een Smartboard (digitaal, interactief schoolboard) en een Braintrainer (handzame touchscreen computer). Met het Smartboard wordt de kwaliteit van het lesaanbod aanzienlijk verbeterd door met in de groepen te oefenen met communicatie aan de hand van beelden, tekenen en schrijven op het board. De Braintrainer kan zelfstandig worden gebruikt in tweetallen en verbetert de communicatie aan de hand van leuke oefeningen of een muziekquiz. Beide hulpmiddelen dragen uitstekend bij aan het verder verbeteren van communicatie en inclusie. 

Week van de Toegankelijkheid

Voor Voorall vormt de officiële ingebruikname van de hulpmiddelen tevens de start van de Week van de Toegankelijkheid (2 tot en met 6 oktober 2023). In het kader van de Week van de Toegankelijkheid worden elke dag activiteiten voor en door Hagenaars met een beperking georganiseerd. Alle activiteiten zijn te lezen op Week van de toegankelijkheid.

Belangrijk signaal

De Onbeperkt070-prijs is een jaarlijkse prijsvraag van stichting Voorall om goede ideeën van inwoners en organisaties die bijdragen aan betere toegankelijkheid en inclusie in de stad te honoreren. Jaarlijks ontvangt Voorall ongeveer 50 inspirerende inzendingen van inwoners en organisaties. Alle inzendingen staan vermeld op www.onberperkt070.nl. Het grote aantal inzendingen dat Voorall elk jaar ontvangt is een belangrijk signaal dat er nog veel valt te verbeteren aan de toegankelijkheid en de inclusie in de stad.

Inzenden van ideeën

Het insturen van goede ideeën voor de editie van 2024 is nu al mogelijk. Hiermee maakt Voorall het mogelijk dat mensen hun goede idee direct kunnen indienen en niet hoeven te wachten tot volgend jaar. Indienen van ideeën kan door een e-mail te sturen naar: onbeperkt070@voorall.nl.