Den Haag daalt 13 plekken op ranglijst ‘meest toiletvriendelijke gemeenten’

Nieuws
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pexels)

In aanloop naar Wereld Toilet Dag op 19 november heeft de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) vandaag de resultaten bekendgemaakt van het jaarlijkse onderzoek naar toiletvriendelijkheid. Gorinchem is uitgeroepen tot de toiletvriendelijkste gemeente in Zuid-Holland, gevolgd door Leiden en Dordrecht. 

Den Haag krijgt een rapportcijfer 5,9, staat landelijk op plek 90 en op plek 15 binnen de provincie. Daarmee is Den Haag provinciaal 1 plek en landelijk 13 plekken gedaald.

Zes indicatoren

Het onderzoek, dat gebruikmaakt van de HogeNood-app met meer dan 8300 toiletten in Nederland, rangschikt gemeenten op zes indicatoren. Ondanks het belang voor buik- en blaaspatiënten, benadrukt Leonie Klabbers van de MLDS dat één op de drie mensen hinder ondervindt door een tekort aan toiletten, wat hun levenskwaliteit beïnvloedt.

De zes indicatoren om de ranglijst te bepalen:

  1. Aantal inwoners per toilet;
  2. Toegankelijkheid: urinoirs krijgen minder punten dan zittoiletten; (rolstoel)toegankelijke toiletten krijgen de meeste punten;
  3. De spreiding over de gemeente: hoe meer toiletten binnen 500 m van elkaar, des te meer punten;
  4. Het aantal openbare toiletten ten opzichte van het aantal opengestelde;
  5. Het beleid van de gemeente;
  6. Zelf gegevens kunnen toevoegen aan de HogeNood-app.

Zuid-Holland

Zuid-Holland heeft een gemiddelde score van 4,8, net boven het landelijk gemiddelde van 4,7. Gorinchem voerde de lijst aan in Zuid-Holland, ondanks een daling op de landelijke ranglijst. Rotterdam daalde harder, waardoor Gorinchem de nieuwe nummer één werd in de provincie. Opvallend was ook de grote daling van Lansingerland, ondanks een plan uit 2019 om toiletten te verbeteren.

Toiletalliantie

De Toiletalliantie, een samenwerking van 30 maatschappelijke organisaties, blijft pleiten voor meer openbare toiletten en werkt nauw samen met de HogeNood-app om toiletlocaties toegankelijk te maken. Meer informatie is te vinden op www.iederewctelt.nl.