PvdD en HSP: ‘Geen vuurwerkshow in wijkpark De Verademing’

Nieuws
Afbeelding
(Foto: pixabay)

De gemeente wil dit jaar een vuurwerkshow organiseren in wijkpark De Verademing in het Regentessekwartier. De Partij voor de Dieren Den Haag en de Haagse Stadspartij zetten vraagtekens bij deze nieuwe locatie.  ”Het park zit vol met kwetsbare dieren en natuur. Waarom de gemeente denkt dat dit een geschikte locatie is, is me een raadsel”, zegt Robin Smit, fractievoorzitter Partij voor de Dieren Den Haag.

Vorige week verscheen het bericht dat komende jaarwisseling de vuurwerkshow niet op de Hofvijver zal zijn. Eind 2022 is er namelijk in de gemeenteraad een motie aangenomen om de vuurwerkshow elk jaar in een ander stadsdeel te organiseren, te beginnen in Escamp. Daar was echter geen plek te vinden. Daarom zal de show dit jaar in wijkpark De Verademing in het Regentessekwartier zijn. 

Vreemd

In het wijkpark zit onder andere een voetbalvereniging, een paardenstal, een speeltuin voor kinderen met een beperking en het Spiraalbos. Robin Smit (PvdD): “De keuze voor deze plek is op zijn minst vreemd te noemen. We stellen vuurwerkvrije zones in bij andere natuurgebieden en dierenorganisaties. Hier zitten paarden en veel kwetsbare vogelsoorten, waaronder mussen. Deze dieren zijn doodsbang voor vuurwerk.” Tim de Boer (Haagse Stadspartij) vult aan: “In het verleden was altijd rondom de paardenstal een vuurwerkvrije zone en nu denkt de gemeente er zelf vuurwerk te kunnen afsteken; Schandalig!”

Onrust

De beoogde locatie van de vuurwerkshow veroorzaakt veel onrust onder omwonenden. Ze bestookten zowel Partij voor de Dieren als de Haagse Stadspartij met berichten. Bewoners helpen mee om het park schoon en veilig te houden. Ze vrezen dat de vuurwerkshow al hun werk teniet zal doen. Ook zijn ze bang voor ongeregeldheden in de wijk. Actieve bewoners zijn niet door de gemeente benaderd over het voornemen. Tim de Boer, Haagse Stadspartij: “Als de gemeente eerst met de omwonenden was gaan praten, hadden de wijkbewoners kunnen vertellen waar de bezwaren zitten. Dat had veel onrust en onbegrip gescheeld.’

Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij stellen vandaag vragen aan het college over de vuurwerkshow.