‘Zou mooi zijn als hier straks het grootste jongerencentrum van Den Haag staat’

Nieuws
Jan Janssen toont trots één van de petten die zijn gemaakte voor de opening van De Plek.
Jan Janssen toont trots één van de petten die zijn gemaakte voor de opening van De Plek. (Foto: RWM)

Loosduinse jongeren in de leeftijd van 16 tot 26 jaar hebben sinds zaterdag aan de Wijndaelerweg 12 een eigen ontmoetingscentrum. Het voormalig clubgebouw van scoutinggroep Brigitta Valentijn is omgedoopt tot ‘De Plek’. De bedoeling is dat hier allerlei activiteiten en projecten voor, maar het liefst door jongeren zelf worden georganiseerd. Het eenjarig huurcontract is getekend. Wijkberaad Kraayenstein nam hiervoor het initiatief. Jan Janssen van het wijkberaad legt de lat hoog. “Zou toch mooi zijn als hier straks het grootste jongerencentrum van Den Haag staat.”

Over het waarom van een dergelijke plek in Loosduinen kan Janssen, die tevens lid is van de Commissie Loosduinen, kort zijn: “Jongeren in deze leeftijdscategorie zijn een vergeten groep in Loosduinen.” Er zijn weliswaar wijkcentra als De Geest en Bokkefort in Loosduinen, erkent hij, maar die bedienen volgens hem een andere, jongere doelgroep. 

Op de hoogte van dit hiaat in het aanbod, liet het wijkberaad twee jaar geleden haar oog vallen op de twee gebouwtjes aan het einde van de Wijndaelerweg, toen het doek viel voor scoutinggroep Brigitta Valentijn. “Het was nog niet zo makkelijk om de gemeente zover te krijgen dat ze het aan ons verhuurden, maar het is toch gelukt”, stelt Janssen tevreden vast. 

Samenwerking

De Plek is een samenwerkingsverband tussen Wijkberaad Kraayenstein, wijkberaad De Kom en jongereninitiatief De Vindplek Loosduinen. Ook wordt er nauw samengewerkt met onder andere het Maris College, Carribean Angels en Beweigi. De bedoeling is dat De Plek onderdak gaat bieden aan allerlei initiatieven en diverse organisaties in Loosduinen en deze ook met elkaar verbindt. Volgens Janssen is er ruimte genoeg om er verschillende activiteiten te organiseren. “Het is de bedoeling dat jongeren zich hier thuis gaan voelen en zelf dingen gaan doen”, legt hij uit. Om hiervoor een eerste aanzet te geven werkt het wijkberaad voor de invulling van De Plek samen met verschillende organisaties en jongerenpartijen, zoals De Vindplek Loosduinen. “Een organisatie die jongeren opzoekt en ze met elkaar probeert te verbinden door middel van activiteiten”, leg Janssen uit. Maar het bestuurslid van het wijkberaad en de Commissie Loosduinen ziet nog veel meer mogelijkheden. “Er kunnen hier bootcamps worden gedaan, sportevenementen worden georganiseerd, open podia worden gehouden, maar ook kunnen scholen hier terecht voor een studiedag en jongerenafdelingen van politieke partijen voor bijvoorbeeld vergaderingen”, somt hij op.  

Kerstpakketten

Met het Maris College zijn al afspraken gemaakt, vertelt Janssen. “Leerlingen gaan hier kerstpakketten maken die ze uitdelen aan ouderen en Oekraïense moeders die hier in Loosduinen worden opgevangen”, meldt hij trots. Janssen hoopt dat op deze manier een basis wordt neergezet waar jongeren op kunnen voortborduren. “Het is niet de bedoeling dat ze hier gaan hangen en niets doen, maar zelf activiteiten gaan organiseren.”

Duidelijke regels

Om ervoor te zorgen dat De Plek de juiste doelgroep aantrekt, zijn ook duidelijke regels opgesteld, legt Janssen uit. “Blowen, roken en alcohol drinken is hier verboden.” Over hoe het met het toezicht moet, heeft hij ook een duidelijk idee. “Ik ga hier natuurlijk geen 24 uur per dag zelf zitten. Maar het is de bedoeling dat organisaties en groepen die gebruik gaan maken van De Plek een tijdslot reserveren en alles zelf regelen en erop toezien dat alles ordelijk verloopt en netjes wordt achtergelaten.” En wat nou als de gemeente het contract na 1 jaar niet verlengt? “Dan is er op 30 augustus een eindfeest.” Maar Janssen hoopt dat het zover niet komt, dat De Plek zo’n succes wordt dat de gemeente over een jaar niet om het, tegen die tijd hopelijk, grootste jongerencentrum van Den Haag heen kan. Meer informatie over De Plek via contact@kraayenstein.nl