Asielzoekers vanuit Ter Apel arriveren in Den Haag voor tijdelijke opvang

Nieuws
De opvang vindt plaats bij het NH Hotel in Kijkduin.
De opvang vindt plaats bij het NH Hotel in Kijkduin. (Foto: Google Maps)

Zondagmiddag 26 november vertrokken twee bussen vanuit Ter Apel met ongeveer honderd geregistreerde asielzoekers richting Den Haag. Dat meldt ANP. De acute nood in het aanmeldcentrum in Ter Apel dwong tot deze verplaatsing, aangezien er zelfs dreiging was dat mensen op het grasveld zouden moeten overnachten. De gemeente Den Haag heeft gereageerd op deze ‘zeer acute situatie’ door aangegeven aantallen - tussen de honderd en honderdtwintig personen - op te vangen.

De opvang zal plaatsvinden op het Deltaplein in Kijkduin bij het NH Hotel en richt zich op volwassen mannen, vrouwen en stellen, aangezien er geen ruimte is voor kinderen. Tussen de vijftig en zestig kamers worden beschikbaar gesteld. Deze tijdelijke opvang, gecoördineerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), zal doorlopen tot 15 januari en wordt gefinancierd met steun van het Rode Kruis.

Verhitte reacties

Omwonenden werden op de hoogte gesteld van deze ontwikkeling via een schriftelijke aankondiging. Het gebrek aan inspraak voor de buurt zorgde voor verhitte reacties. Gemeenteraadslid Coen Bom van Hart voor Den Haag betreurde het gebrek aan overleg en noemde het ‘ronduit schandalig’. De partij heeft aangegeven een spoeddebat aan te vragen om dit onderwerp op de agenda te plaatsen.

De gemeente Den Haag benadrukt echter dat de exacte aantallen op te vangen personen afhangen van de instroom. De COA zal verantwoordelijk zijn voor begeleiding en kosten, terwijl de gemeente de tijdelijke opvangfaciliteit faciliteert.