Vrijwilligers, teams en organisaties gehuldigd: Haagse Vrijwilligersprijzen 2023 uitgereikt

Nieuws
 Ieder jaar zet de gemeente Den Haag vrijwilligers in het zonnetje.
Ieder jaar zet de gemeente Den Haag vrijwilligers in het zonnetje. (Foto: Gemeente Den Haag)

Zaterdag 25 november zijn de Haagse Vrijwilligersprijzen 2023 uitgereikt. In het Museon-Omniversum werden de winnende vrijwilligers, team en organisaties gehuldigd. Ieder jaar organiseert de gemeente Den Haag deze uitreiking.

“Den Haag bloeit dankzij de onmisbare inzet van haar vrijwilligers,” aldus wethouder Mariëlle Vavier (Armoede, Inclusie, Zorg en Internationale Zaken). “Trots op hun toewijding en betrokkenheid, want in onze stad zijn zij de onzichtbare helden die de gemeenschap verbinden. Hun vrijwillige bijdrage wordt niet alleen gewaardeerd, maar is ook essentieel. Samen bouwen we aan een sterker en hechter Den Haag. Wij hebben ze keihard nodig, en hun is onmeetbaar en van onschatbare waarde.”

Voor de persoonlijke prijzen van de Haagse Vrijwilligersprijzen 2023 waren 62 unieke aanmeldingen. De jury koos vijftien kanshebbers (drie per categorie). Dertien wilden ook echt in aanmerking komen voor deze prijs. Tijdens de uitreiking is per categorie één winnaar gekozen.

Buurt & Omgeving

Mehmet Yildiz (stadsdeel Laak): hij zet zich in voor een schoon en veilig Laak, is actief voor meerdere stichtingen en is wijkambassadeur. Stichting Veilig Spoorwijk, Stichting Mescidi Kuba en Schone wijk Spoorwijk kunnen op zijn inzet rekenen.

Sport

Marion Vaalburg (stadsbreed): zij zet zich al 60 jaar in om kinderen te leren niet bang te zijn in het water. Als gezicht van zwemvereniging HZ Zian heeft zij meerdere generaties van dezelfde families langs zien komen en les gegeven..

Zorg & Welzijn

Hassan Mbasso (stadsdeel Centrum): hij zich bij STEK onvermoeibaar in voor mensen in de marge van de samenleving. “Hij doet eigenlijk teveel.” Hij geeft fietslessen, helpt bij Voedselbank uitgiftepunten, bezorgt pakketten en haalt spullen op per bakfiets, is mantelzorger en kan goed klussen.

Cultuur

Miquel Tremor (stadsdeel Laak/Haagse Hout): hij zet zich in voor meer kunst en cultuur. Hij draagt zo bij aan de levensvreugde voor bijzondere doelgroepen. Bijvoorbeeld ouderen met dementie en daklozen. Hij doet dit in de wijken Laak en Mariahoeve.

Ontwikkeling & Jeugd

Joyce Tjong Akiet (stadsdeel Laak): zij zet zich al jaren in met veel plezier en passie om de kwetsbare kinderen met een leerachterstand uit Laak te helpen met bijles en huiswerkbegeleiding. Dat doet zij in de buurthuizen van Wijkz in Laak. Dankzij de hulp van Joyce presteren de kinderen beter op school.

Teamprijs

Bij Betje als Haags Vrijwilligersteam 2023. Als team zijn zij superbelangrijk in Moerwijk, een wijk die deze hulp heel hard nodig heeft en veel uitdagingen kent op het gebied van armoede, eenzaamheid en slechte woningen. Het vrijwilligersteam van Bij Betje zet zich met een klein team in voor diverse activiteiten zoals koken voor (eenzame) ouderen, activiteiten organiseren en het maken van schoolontbijtjes voor 90 gezinnen. Met de keuze voor dit team wil de jury ook zorgen voor meer bewustzijn dat veel kinderen in Den Haag zonder ontbijt naar school gaan. Extra waardering krijgt dit team omdat de gebruikers van de hulp van Bij Betje zelf ook vrijwilliger zijn geworden.

Winnende organisaties

De eerste prijs Haagse Vrijwilligersorganisatie van 2023 is uitgereikt aan Nour+. Deze organisatie is pas 2 jaar actief, maar doet al veel activiteiten voor veel verschillende mensen, met name in de wijken Moerwijk, Bouwlust en Vrederust. Waar de organisatie vooral naar streeft is dat hun vrijwilligers (weer) een onderdeel worden in de samenleving. Vrijwilligers krijgen kansen zich te ontwikkelen en hun enthousiasme is daarom beloond. De winnaar van de 1e prijs ontvangt een geldprijs van €2.000 euro.

De tweede prijs is uitgereikt aan het Straat Consulaat. Een organisatie die dak- en thuisloze mensen helpt. De persoonlijke en professionele ontwikkeling van de vrijwilligers is daarbij hun kracht. Zij ontvangen een geldprijs van €1.000 euro.

Kijk voor een uitgebreide jurytoelichting op www.haagsevrijwilligersprijzen.nl.