Staedion levert duurzame woningen en winkels op in Betje Wolffstraat

Nieuws
Overhandiging sleutel aan huurder Yvon (links) door Gijsbert van Herk (midden) en Martijn Balster (rechts).
Overhandiging sleutel aan huurder Yvon (links) door Gijsbert van Herk (midden) en Martijn Balster (rechts). (Foto: Frank van der Burg)

In de Betje Wolffstraat in Den Haag bouwde Van Wijnen Stolwijk B.V. voor Staedion 50 sociale huurwoningen, 22 middenhuurwoningen en 7 bedrijfsruimtes volgens het ontwerp van Eentien Architecten. Om deze nieuwbouw te realiseren werden 32 woningen gesloopt.

Vrijdag 24 november was de oplevering van de woningen. De eerste bewoner ontving de sleutel van Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion en Martijn Balster, wethouder Volkshuisvesting, Welzijn en Zuidwest van gemeente Den Haag.

De 72 woningen hebben een A+ energielabel en zijn voorzien van vloerverwarming en een warmtepomp voor de opwekking van warmte, koeling en warm water. De bewoners gebruiken geen gas meer, maar koken op inductie. Op het dak liggen zonnepanelen.

Doorstroming

Om de doorstroming te bevorderen ging Evelien Kap, doorstroommakelaar van Staedion, aan de slag. “16 van de 72 huurwoningen zijn verhuurd aan huurders van Staedion die vanuit een grote woning of een niet-toegankelijke woning wilden verhuizen naar een kleinere, gelijkvloerse woning in de Betje Wolffstraat. 5 huurders laten een grote woning achter, die wij nu weer passend kunnen verhuren aan een gezin. Op de bovenste verdieping liggen 14 woningen die extra toegankelijk zijn. Deze woningen zijn via verschillende instanties en de gemeente verhuurd aan mensen met een lichamelijke beperking. De overige woningen zijn verhuurd via Woonnet Haaglanden.”

Langer gezond thuis

Volgens Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van Staedion, moeten we het bestaand woningbezit beter benutten. “Door de bouw van deze 72 woningen dragen we onder andere bij aan het langer en gezond thuis wonen van ouderen. Ook stimuleren wij de doorstroming hiermee en kunnen we de woningen die achterblijven zo goed mogelijk benutten. Onder de woningen komt een Aldi-supermarkt met een inpandige parkeergarage. En het bestaande café, de slijterij en Wibra komen terug. Daarnaast komt er een zorgkantoor en nog wat andere winkels. Deze voorzieningen en de woningen zorgen voor een levendige en mooie uitstraling van de straat en dragen bij aan de leefbaarheid in Moerwijk.“

Meer variatie in woningen

“Dit project levert een mooie bijdrage aan de totale opgave voor Den Haag Zuidwest”, zegt Martijn Balster, wethouder van Volkshuisvesting, Welzijn en Zuidwest, gemeente Den Haag. “Er is grote behoefte aan betere en meer betaalbare woningen. Met meer variatie in woningen om zo de huidige, eenzijdige woningvoorraad, met vooral verouderde portiekwoningen, te doorbreken. Alleenstaanden, grote gezinnen en senioren kunnen dan in hun eigen wijk doorstromen naar een woning die beter past bij hun behoefte of levensfase. Terwijl ook jongeren zo de kans krijgen om in hun eigen wijk betaalbaar hun wooncarrière te starten. Dat vind ik erg belangrijk, want zo krijg je levendige en gevarieerde buurten en behouden we de onderlinge verbondenheid en saamhorigheid.”