Haag Wonen vervangt 141 woningen in Notenbuurt door nieuwbouw

Nieuws
Medewerkers van Haag Wonen gingen de deuren langs om de bewoners te informeren.
Medewerkers van Haag Wonen gingen de deuren langs om de bewoners te informeren. (Foto: pr)

Haag Wonen vervangt 141 woningen in de Walnootstraat, Okkernootstraat, Kokosnootstraat en Oude Haagweg door nieuwbouw. Donderdag 23 november werden de bewoners persoonlijk geïnformeerd over de plannen van de woningcorporatie.

Haag Wonen wil op de plek van de huidige woningen meer toekomstbestendige betaalbare nieuwbouwwoningen bouwen. Op zijn vroegst starten de werkzaamheden in 2026. Dit geeft Haag Wonen de tijd om de plannen samen met de bewoners goed voor te bereiden.

Grote impact

In het afgelopen jaar zijn al gesprekken gevoerd met de huurders. Tijdens deze gesprekken gaf Haag Wonen aan de toekomst van de woningen te onderzoeken. Haag Wonen heeft uiteindelijke gekozen voor het vernieuwen van de woningen. Om bewoners snel duidelijkheid te geven zijn de bewoners direct geïnformeerd, meldt de woningcorporatie. “We hebben bijna alle huurders bij de voordeur gesproken. De huurders die wij niet hebben gesproken, hebben wij dezelfde dag nog gebeld. De meeste reacties waren positief, ondanks dat het nieuws een grote impact heeft op bewoners”, vertelt Pim Timmers, gebiedsmanager Haag Wonen. Hij vervolgt: “Het is natuurlijk niet niks als je woning wordt gesloopt en je moet verhuizen. We zijn hierover al langer in gesprek en voor veel bewoners kwam de boodschap niet meer als een verrassing.’’

Hulp bij zoektocht

De sloop van de 141 woningen houdt in dat evenzoveel huishoudens een nieuw onderkomen moeten zien te vinden. Vanuit een speciaal opgericht wijkkantoor staat een team klaar voor vragen en het ondersteunen van bewoners die hulp nodig hebben bij het zoeken naar een nieuwe woning. Naast de spreekuren gaat dit team bij alle bewoners op huisbezoek om alles goed uit te leggen en vragen te beantwoorden. Haag Wonen werkt samen met een klankbordgroep, een afvaardiging van de bewoners die willen meedenken over nieuwbouwplannen. Ook de huurdersorganisatie HOHW is betrokken en staat klaar om de bewoners te ondersteunen.

Terugkeren

Sommige bewoners zeggen blij te zijn met de plannen en zouden graag terugkeren als de nieuwe woningen klaar zijn. Pim Timmers: “Daar zetten we ons zeker voor in, binnen de mogelijkheden die er zijn. Samen met de klankbordgroep maken we een sociaal plan met afspraken over de terugkeermogelijkheid, de verhuisvergoeding, de voorrangsverklaring en de tijdelijke bewoning van lege huizen zodat we samen zorgen dat je prettig kan blijven wonen totdat iedereen een nieuwe woning heeft.”
Haag Wonen heeft besloten de 141 woningen in de Notenbuurt te slopen omdat ze oud, zeer onderhoudsgevoelig en lastig te verduurzamen, zijn. Ze maken plaats voor moderne, comfortabele en energiezuinige woningen met een goed binnenklimaat.

Meer woningen

Marco van den Ende, projectmanager Haag Wonen: “Op deze plek kunnen we méér betaalbare woningen bouwen en meer mensen in Den Haag aan een woning helpen. Deze woningen zijn hard nodig, want de wachtlijsten en het woningtekort zijn enorm. De nieuwbouwplannen worden nog verder uitgewerkt. We gaan hierover in gesprek met de bewoners en omwonenden.”