Den Haag wordt kindvriendelijke stad

Nieuws
De overeenkomst werd ondertekend in het bijzijn van groep 8 van De Gelderlandschool.
De overeenkomst werd ondertekend in het bijzijn van groep 8 van De Gelderlandschool. (Foto: Bart Maat)

Den Haag sluit zich als eerste grote gemeente in Nederland aan bij de Child Friendly Cities van Unicef en gaat de stad meer kindvriendelijk maken. Vanochtend ondertekende wethouder Hilbert Bredemeijer, in het bijzijn van Haagse kinderen, een overeenkomst voor de verdere ontwikkeling van een kindvriendelijk beleid.

Kunnen Haagse kinderen veilig op straat spelen? Of sporten, ook als ouders daar geen geld voor hebben? Is de toegang tot onderwijs en voorschoolse educatie geregeld voor álle kinderen? Door aansluiting bij dit internationale initiatief gaat de gemeente Den Haag aan de slag om de situatie van kinderen en jongeren te verbeteren én hen een stem te geven. Met het Child Friendly Cities initiatief biedt Unicef handvatten om kinderrechten nog beter toe te passen in het beleid.

Kansen verdienen

Het startschot van de samenwerking werd gegeven in buurthuis De Mussen in de Schilderswijk, in het bijzijn van groep 8 van openbare basisschool De Gelderlandschool en leden van het Jongerencollege van Madurodam. Jeugdwethouder Hilbert Bredemeijer is trots dat Den Haag deze primeur heeft. “Deze samenwerking met Unicef is een enorm belangrijke primeur voor kinderen. Zij verdienen de kans om het beste uit zichzelf te halen en fijn en veilig op te groeien. Door bijvoorbeeld in te zetten op taalonderwijs en kwetsbare kinderen gratis voorschool te bieden, doet Den Haag al enorm veel voor kinderen. De aansluiting bij de Child Friendly Cities helpt ons de rechten en kansen van kinderen nog beter mee te nemen in ons beleid.”

De gemeente Den Haag heeft een bijzondere positie als internationale stad van vrede en recht en kinderrechten staan hier hoog in het vaandel. Voorbeelden hiervan zijn de Kinder- en Jongerenrechtswinkel, de kinderrechtenkrant en het kinderrechtenboekje dat ouders ontvangen als ze een kind gekregen hebben.