Bewoners van stadsdeel Laak krijgen in december afvalvoorlichting aan huis

Nieuws
Wethouder Arjen Kapteijns trapte de actie op 1 december af door samen met een afvalvoorlichter de eerste gesprekken met buurtbewoners te voeren.
Wethouder Arjen Kapteijns trapte de actie op 1 december af door samen met een afvalvoorlichter de eerste gesprekken met buurtbewoners te voeren. (Foto: Frank Jansen)

Afvalvoorlichters bellen in de maand december bij bijna 11.000 deuren aan in Laak. Dit doen ze om bewoners te vertellen hoe ze afval op de juiste manier kunnen aanbieden. Daar blijft het niet bij. Ook de rol die ze zelf kunnen spelen bij het schoon houden van hun straat, komt ter sprake. Denk aan het zelf weghalen van zwerfafval met behulp van een gratis knijper. Wethouder Arjen Kapteijns trapte de actie op 1 december af door samen met een afvalvoorlichter de eerste gesprekken met buurtbewoners te voeren.

Iedereen die in Laak Centraal of Spoorwijk woont, kan in de maand december een bezoek van de afvalvoorlichter verwachten. De groep afvalvoorlichters bestaat uit mensen van verschillende leeftijden en met kennis van verschillende talen. Ze hebben informatiefolders bij zich in verschillende talen, waaronder Pools, Bulgaars en in beeldtaal (pictogrammen). In de folders staat uitgelegd hoe je afval aan moet bieden, waar je afval naast de container of op straat kunt melden, en hoe je bijvoorbeeld een gratis grofvuilafspraak kunt maken. De afvalvoorlichters komen langs tussen 17.00 en 20.00 uur, als de meeste mensen thuis zijn.

Grote ergernis

“Afval op straat is een grote ergernis van inwoners van Laak”, weet wethouder Kapteijns. “En is daarom een belangrijk thema in het actieplan Laak. Daarom halen we nu vaker vuilnis op, rijden er meer veegwagens, is een extra serviceploeg actief, en wordt er strenger gehandhaafd. Maar uiteindelijk begint het probleem natuurlijk met het verkeerd aanbieden of het zomaar op straat gooien van afval. En niet iedereen kent de regels of ziet het belang ervan in om die te volgen. In een direct gesprek met bewoners bereik je dan het meeste. Daarom gaan we nu als gemeente letterlijk naar de mensen toe.”

Eerder actief

Afvalvoorlichters die langs de deuren gaan, is niet nieuw. Eerder werden de gele vuilniszakken van deur tot deur uitgedeeld. Daarnaast zijn zij ook actief geweest, bijvoorbeeld op de boulevard van Scheveningen en in het Zuiderpark. Het inzetten van afvalvoorlichters is dan ook een van de acties die zijn opgenomen in het Aanvalsplan Afval dat in juli 2023 werd gepresenteerd. De afvalvoorlichters bezoeken nog voor het einde van het jaar alle adressen in Laak Centraal en Spoorwijk. In 2024 volgen andere wijken.