Gemeente Den Haag start proef met doneerrekjes

Nieuws
Rekje voor statiegeldflessen en blikjes aan prullenbak.
Rekje voor statiegeldflessen en blikjes aan prullenbak. (Foto: Frank Jansen)

Gemeente Den Haag is een proef met doneerrekjes in de binnenstad gestart. In totaal zijn aan 32 afvalbakken doneerrekjes vastgemaakt. In deze rekjes kunnen bewoners en bezoekers hun statiegeldblikjes en -flesjes voor anderen achterlaten.

Bewoners en bezoekers van de stad kunnen met de rekjes makkelijk hun statiegeldblikjes en -flesjes kwijt. Statiegeldzoekers kunnen vervolgens makkelijk de blikjes en flesjes meenemen in plaats van in de bakken te moeten zoeken. Sinds de invoering van statiegeld op blikjes en flesjes zijn er meer mensen die afvalbakken doorzoeken, wat heeft geleid tot meer zwerfafval en in sommige gevallen kapotte bakken.

Overlast verminderen

“Wij geloven dat dit weer een stap is om afvaloverlast te verminderen,” aldus wethouder Arjen Kapteijns (Energietransitie, Mobiliteit, en Grondstoffen). “Het is vrij simpel. Als je geen tijd of zin hebt om je blikje of flesje in te leveren, kun je ze makkelijk in een doneerrek zetten. Iemand anders kan dan het statiegeld innen. Ook laten we zien dat blikjes en flesjes nog waarde vertegenwoordigen.”

Monitoring en evaluatie

De proef zal over een periode van 4 maanden worden gevolgd en de rekjes worden wekelijks gecontroleerd. Daarnaast gaan afvalvoorlichters in gesprek met bewoners. Ze vragen hen bijvoorbeeld wat ze van de rekjes vinden, of ze weten waarvoor ze bedoeld zijn en of ze de rekjes zelf gebruiken. Na de proef wordtd gekeken of de gemeente met de rekjes doorgaat, of ze op andere locaties worden ingezet en/of locaties worden toegevoegd.