Koning Willem I bank onthuld in Haagse Bos

Nieuws
De onthulling met v.l.n.r. boswachter Mark Kras, dr. J.R. ter Molen, voorzitter van stichting Je Maintiendrai Nassau en Boudewijn Revis, directeur Staatsbosbeheer.
De onthulling met v.l.n.r. boswachter Mark Kras, dr. J.R. ter Molen, voorzitter van stichting Je Maintiendrai Nassau en Boudewijn Revis, directeur Staatsbosbeheer. (Foto: pr)

Vrijdag 1 december is een herdenkingsbank onthuld in het Haagse Bos. Deze is geplaatst in het verlengde van de oprijlaan van Paleis Huis ten Bosch. De ‘Koning Willem I – Bank’ is geschonken door de Stichting Je Maintiendrai Nassau aan Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer was blij verrast toen de Stichting Je Maintiendrai Nassau voorstelde om een donatie voor de bank te schenken. Een bijzondere bank in het Haagse Bos om te herdenken dat prins Willem Frederik, de latere koning Willem I, 250 jaar geleden op 24 augustus 1772 in Huis ten Bosch werd geboren. De bank heeft een opschrift en een QR-code met achtergrondinformatie.

Akte van Redemptie

De relatie tussen de Oranjes en het Haagse Bos zit diep in de haarwortels van het bos. Het was immers Willem van Oranje die het bos als een van de eerste natuurgebieden in Nederland beschermde met een juridisch document: de Akte van Redemptie. Sinds 1576 is het bos hiermee op verzoek van de Hagenaars gevrijwaard van kap van bomen voor commerciële doeleinden. Met dank aan Willem van Oranje is daarmee het Haagse Bos nu een van belangrijkste groengebieden. 

Paden

Aan het begin van de 19de eeuw hadden de Oranjes en met name koning Willem I opnieuw een belangrijke invloed op het Haagse Bos. Willem I is als opdrachtgever van de landschapsinrichting verantwoordelijk voor de padenstructuur in de Engelse landschapsstijl die te vinden is in de omgeving van de twee grote vijvers. 

Het Haagse Bos valt al sinds de oprichting van Staatsbosbeheer in 1899 onder haar verantwoordelijkheid.