Haagse raad unaniem vóór voorschot gedupeerde ondernemers

Nieuws
Raadslid Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag)
Raadslid Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag) (Foto: pr)

De Haagse gemeenteraad stemde afgelopen week unaniem voor een voorschot voor ondernemers die een aanvraag voor nadeelcompensatie hebben lopen bij de gemeente. Met het omarmen van het voorstel van Hart voor Den Haag ontliep economie wethouder Saskia Bruines (D66) een motie van treurnis.

“Het gaat om ondernemers die behoefte hebben aan een voorschot”, zegt raadslid Ralf Sluijs, die namens de grootste partij pleitte voor voorschotten omdat de behandeltermijnen stelselmatig worden overschreden door de gemeente. “Soms krijgt een winkelier pas na vijftien weken te horen dat er informatie in zijn dossier ontbreekt. En dan moet de hele afhandeling en beoordeling nog komen. Dat is niet uit te leggen aan hardwerkende mensen die, totaal buiten hun schuld om, in financiële nood gekomen zijn”, stelt Sluijs die de druk op wethouder Bruines opvoerde door met een motie van treurnis te dreigen indien zij deze ‘korte en harde klap’ niet zou accepteren.

‘Voor kerst duidelijkheid’

De wethouder omarmde het Hart voor Den Haag voorstel en de raad stemde er uiteindelijk ook unaniem mee in. De motie moet binnen twee weken zijn afgedaan door het college. “Deze ondernemers hebben allemaal overduidelijk nadeel geleden door uitgelopen werkzaamheden. Het is goed dat deze mogelijkheid er nu is. Zij zouden voor de kerst duidelijkheid moeten kunnen hebben”, aldus Sluijs.