Gemeente Den Haag, scholen, politie en OM slaan handen ineen voor veiligere schoolomgeving

Nieuws
Ondertekening Samenwerkingsovereenkomst Schoolveiligheid 2023 - 2024.
Ondertekening Samenwerkingsovereenkomst Schoolveiligheid 2023 - 2024. (Foto: Henriette Guest)

De gemeente Den Haag, Haagse scholen, de politie en het Openbaar Ministerie gaan samenwerken voor een veiligere schoolomgeving. Bij het Zuid-West College in de wijk Bouwlust werd een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Pesten, de vorming van jeugdgroeperingen en jongeren die afglijden: veel veiligheidsproblemen op scholen voor voortgezet onderwijs en mbo stoppen niet aan de rand van het schoolplein. Hiervoor zijn uiteenlopende oorzaken. Het is om deze redenen belangrijk dat scholen gaan samenwerken met de gemeente, de politie en het OM. Door op tijd samen op te trekken, kunnen problemen op school én in de wijk worden aangepakt. De school heeft de eerste verantwoordelijkheid voor de veiligheid van leerlingen en met deze overeenkomst ondersteunen de samenwerkingspartners het onderwijs.

Veiligheidscoördinatoren

Onderwijswethouder Hilbert Bredemeijer is blij met de overeenkomst: “Een veilige leeromgeving is essentieel voor elke leerling. Met deze overeenkomst helpen we scholen hierbij. Juist bij complexe veiligheidsproblemen is het belangrijk dat de gemeente, de politie en het OM klaar staan om te ondersteunen. Dat doen we bijvoorbeeld door veiligheidscoördinatoren op scholen te laten trainen. Alle leerlingen hebben namelijk recht op een veilige en prettige school.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Met de ondertekening van de overeenkomst nemen alle partijen de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid op Haagse scholen. Er zijn afspraken gemaakt om sneller en effectiever te reageren op onveilige situaties, hoe problemen voorkomen kunnen worden en welke rol de samenwerkingspartners hierbij spelen. Door deze overeenkomst kunnen de partners elkaar helpen met het terugdringen van criminaliteit en de rivaliteit tussen jongerengroepen.