Love Your Mind biedt jongeren met mentale problemen een luisterend oor

Nieuws
Mindmaatjes.
Mindmaatjes. (Foto: pr)

Lange wachtlijsten, terwijl hulp snel geboden is. Sinds kort kunnen jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 23 jaar die somber, verdrietig of eenzaam zijn, voor een luisterend oor terecht bij Love Your Mind.

Onlangs werd Love Your Mind gelanceerd. De opgeknapte SRV-bus ‘Bakkie aandacht’ van bureau LWPC ging langs acht scholen scholen voor voortgezet onderwijs in Den Haag. “We gaven een korte presentatie en deelden warme chocolademelk uit”, vertelt Isolde Verburgt die als projectleider bij het initiatief betrokken is. 

Love Your Mind is een project in Haaglanden door en voor jongeren over mentale gezondheid. En valt onder de stichting JESS. Het idee is afkomstig van een aantal vrijwilligers van ExpEx. Deze jongeren zijn ervaringsdeskundigen in de jeugdzorg en psychiatrie. Mylèn is één van hen. “De wachtlijsten voor jongeren die mentale ondersteuning nodig hebben zijn lang”, vertelt Mylèn. “En dat terwijl je pas hulp gaat zoeken als je vastgelopen bent. Als die niet meteen beschikbaar is, kan het nog slechter met je gaan.” 

Dat moest anders, bedachten ze bij ExpEx. Er moest een plek komen waar jongeren met sombere gevoelens meteen terecht konden. 

Activiteiten

Die plek is Love Your Mind geworden. Het project uit de website loveyourmind.nl. Er worden ook verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er maandelijks een ervaringscafé, zijn er themabijeenkomsten en weekenduitjes. Een belangrijk onderdeel is MindMaatje. Een jongere met mentale problemen wordt hierbij gekoppeld aan een leeftijdgenoot die een luisterend oor biedt of samen met de hulpzoekende leuke dingen gaat doen. Ook wordt er een chatfunctie op de gelijknamige website ontwikkeld. Dat moet het voor de jongeren nog makkelijker maken om op een laagdrempelige manier met iemand in contact te komen. 

‘Jongeren vertellen hun problemen nu eenmaal eerder aan leeftijdgenoten’

“We zijn natuurlijk geen hulpverleners, maar  jongeren vertellen hun problemen nu eenmaal eerder aan leeftijdgenoten. En alleen al een luisterend oor kan verlichting brengen”, legt Isolde de kracht van het project uit. Overigens is het niet zo dat er helemaal geen deskundigheid achter Love Your Mind schuil gaat. De MindMaatjes zijn bijvoorbeeld studenten social work van de Haagse Hogeschool. Zij krijgen vooraf een speciale training. En er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van de werkwijze van Love Your Mind. “Zo wordt er  bijvoorbeeld gekeken naar wat wel en wat niet werkt. Of jongeren die bij Love Your Mind aankloppen minder wegzakken en minder zware hulpverlening nodig hebben dan degenen die geen luisterend oor vinden bij leeftijdgenoten”, legt Isolde uit.  Mocht de uitkomst van dit onderzoek positief zijn dan wordt het project buiten Haaglanden ook in andere regio’s opgezet. 

Toename

Dat er behoefte is aan ondersteuning en begeleiding van jongeren met mentale problemen, lijdt geen twijfel. Uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Trimbos-instituut in het najaar van 2022 naar het welzijn van scholieren, blijkt dat mentale problemen onder jongeren en met name onder meisjes in het voortgezet onderwijs in Nederland tussen 2017 en 2021 fors zijn toegenomen.

Prestatiedruk

Mylèn en Isolde hebben  wel een verklaring voor die toename. Ze noemen als oorzaken de digitalisering, de individualisering van de samenleving, de prestatiedruk, de onrust in de wereld en de milieuproblematiek.  Mylèn: “Als je kijkt naar alle sombere voorspellingen over bijvoorbeeld het milieu dan kan ik me best voorstellen dat jongeren soms denken: moet ik hier nog 80 jaar rondlopen.”  ”En op sociale media lijkt het dan ook nog eens alsof alles bij anderen perfect en leuk is, terwijl je dat zelf niet zo ervaart”, vult Isolde aan. 

Ombuigen

Beiden zijn blij dat jongeren in Haaglanden, die in mentaal opzicht kopje onder dreigen te gaan, nu een plek hebben waar ze meteen kunnen aankloppen. Mylèn: “We hopen dat we met Love Your Mind voor sommige jongeren de neerwaartse spiraal om kunnen buigen. En misschien wel zodanig dat ze geen professionele hulp nodig hebben.”

De eerste aanmeldingen zijn al binnen

De reacties tijdens de lancering waren positief. Isolde: “Soms werd er wat stoer over gedaan, maar we hebben al direct aanmeldingen gekregen.” En ook jeugdhulpaanbieders die met deze doelgroep werken, zijn volgens haar blij met Love Your Mind. “Dat is precies wat we nodig hebben”, kregen we te horen. 

Chatfunctie

En ook van de toekomstige chatfunctie op de website verwacht ze vanwege de laagdrempeligheid veel. “Een JIP-medewerker zal meekijken bij de chatgesprekken, om de jongere eventueel gelijk in contact te brengen met de juiste instanties, bijvoorbeeld als iemand gebukt gaat onder schulden en daar begeleiding bij nodig heeft.”

Die chatfunctie is straks wel alleen op bepaalde tijden beschikbaar, waarschuwt Mylèn. “Zodat we kunnen garanderen dat je meteen reactie krijgt.”