Vragen over vuurwerkshow wijkpark De Verademing

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Dick Teske)

De Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij zetten vraagtekens bij de nieuwe locatie van de jaarlijkse vuurwerkshow. De gemeente wil dit jaar een show organiseren in wijkpark De Verademing. Robin Smit, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren: “Het park zit vol met kwetsbare dieren en natuur. Waarom de gemeente denkt dat dit een geschikte locatie is, is me een raadsel.” 

Vorige week verscheen het bericht dat komende jaarwisseling de vuurwerkshow niet op de Hofvijver zal zijn. Eind 2022 is er namelijk in de gemeenteraad een motie aangenomen om de vuurwerkshow elk jaar in een ander stadsdeel te organiseren, te beginnen in Escamp. Daar was echter geen plek te vinden. Daarom zal de show dit jaar in wijkpark De Verademing zijn. In het wijkpark zit onder andere een voetbalvereniging, een paardenstal, een speeltuin voor kinderen met een beperking en het Spiraalbos.

Robin Smit (PvdD): ‘De keuze voor deze plek is op zijn minst vreemd te noemen. We stellen vuurwerkvrije zones in bij andere natuurgebieden en dierenorganisaties. Hier zitten paarden en veel kwetsbare vogelsoorten, waaronder mussen. Deze dieren zijn doodsbang voor vuurwerk.’

De beoogde locatie van de vuurwerkshow veroorzaakt veel onrust onder omwonenden. Actieve bewoners zijn niet door de gemeente benaderd over het voornemen. Zij zijn onder meer bang dat de show ten koste zal gaan van de fauna in het park (waaronder mussen, bijen en vleermuizen) en dat een aanloop van duizenden bezoekers de toch al kwetsbare plek zal schaden.

De partijen stelden afgelopen week vragen aan het college over de vuurwerkshow.