In deze straat ligt het derde interactieve zebrapad van Den Haag

Nieuws
Wethouder Arjen Kapteijns en raadslid Jelle Meinesz (Hart voor Den Haag) op de oversteekplaats.
Wethouder Arjen Kapteijns en raadslid Jelle Meinesz (Hart voor Den Haag) op de oversteekplaats. (Foto: gemeente Den Haag)

Spotjes die oplichten als voetgangers oversteken. Door de plaatsing van deze zogenoemde grondspots hoopt de gemeente de oversteekplaats in de Aaltje Noordewierstraat ter hoogte van de Mozartlaan veiliger te hebben gemaakt. 

Een zebrapad op zich zou de voetganger een veilige oversteek moeten garanderen, maar dat is helaas niet altijd geval. Dat werd in Loosduinen pijnlijk duidelijk toen in 2018 twee voetgangers op het zebrapad ter hoogte van de tramhalte aan de Aaltje Noordewierstraat werden geschept door een auto. Eén van de slachtoffers bezweek ter plekke, de ander raakte zwaargewond en overleed later alsnog. Het jaar daarvoor viel in dezelfde straat ook al een dodelijk slachtoffer te betreuren. Een 79-jarige man werd aangereden door een auto op de kruising met de Catharina van Rennesstraat.

Grondspots

Om de verkeersveiligheid bij het kruispunt Aaltje Noorderwierstraat-Mozartlaan te verbeteren, heeft de gemeente nu extra verlichting in het asfalt bij de oversteekplaats geplaatst. Deze verlichting, zogenoemde grondspots, gaan automatisch aan als voetgangers oversteken. Ze werken op infrarood, dus zonder camera. 

Evaluatie

Het is het derde interactieve zebrapad in Den Haag. De andere twee interactieve zebrapaden zijn te vinden aan de Benoordenhoutseweg en aan de Vaillantlaan. Ze verschillen wel van elkaar.
Het interactieve zebrapad op de Aaltje Noorderwierstraat bestaat uit grondspots. De zebra op de Vaillantlaan heeft knipperlichtborden. De zebra bij de Benoordenhoutseweg, ter hoogte van de Laan van Clingendael, heeft zowel grondspots als knipperlichtborden. Binnenkort vindt er een evaluatie plaats. Ook de Haagse gemeenteraad heeft zich hard gemaakt voor de interactieve zebrapaden.

Blij

Wethouder Arjen Kapteijns is blij met de maatregel in Loosduinen. “Het vergroten van de verkeersveiligheid in Den Haag is een van de prioriteiten van dit college. Het aanpakken van het zebrapad in de Aaltje Noordewierstraat is daar een concreet voorbeeld van”, zegt wethouder Arjen Kapteins (Mobiliteit).