Den Haag viert Internationale Vrouwendag met week vol activiteiten

Nieuws
Laxmie Jawalapershad (rechts) won verleden jaar de Kartiniprijs. Ook dit jaar wordt de prijs weer uitgereikt.
Laxmie Jawalapershad (rechts) won verleden jaar de Kartiniprijs. Ook dit jaar wordt de prijs weer uitgereikt. (Foto: Fleur Beemster)

In de week van Internationale Vrouwendag (vrijdag 8 maart) zijn in de hofstad de Haagse Vrouwendagen. Van maandag 4 tot en met  zondag 10 maart zij er diverse evenementen, georganiseerd door (vrouwen)organisaties en de Haagse cultuurankers en de gemeente. 

De vaste onderdelen van deze viering die dit jaar ook weer in het programma  zijn opgenomen, zijn: de Ria Sikkes-lezing, een debat en een filmavond en de uitreiking van de Haagse emancipatieprijs: de Kartiniprijs. Verder is er op maandag 4 maart bij Pathé Buitenhof een filmavond en op donderdag 7 maart wordt bij The Social Hub The Hague de Ria Sikkes-lezing gegeven. Vrijdag 8 maart vindt bij Juliana Plaza de uitreiking van de Kartiniprijs plaats en op zaterdag 9 maart is er bij PIP Den Haag een debat over de thema’s ‘Loonkloof & veiligheid in de nacht’. Kijk voor meer informatie over het programma op www.haagsevrouwendagen.nl

Het thema is dit jaar: ‘Eén wereld, duizend vrouwen; een schat aan diversiteit’. Het gaat over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen uit verschillende culturen. Gedurende de Haagse Vrouwendagen kan iedereen elkaar inspireren, maar kan men ook van elkaar leren tijdens verschillende workshops, inspiratiesessies en voorstellingen die voor alle bezoekers vrij toegankelijk zijn.  

De Haagse Vrouwendagen, een jaarlijks terugkerend evenement, is bedoeld om vrouwen in Den Haag en daarbuiten samen te brengen, hun prestaties te vieren en belangrijke kwesties aan te kaarten die vrouwen wereldwijd aangaan. Tijdens de Haagse Vrouwendagen zijn overal in de stad activiteiten rond vrouwenemancipatie.

Emancipatie

Mariëlle Vavier, wethouder Inclusie, onderstreept het belang van deze dagen. “Ook dit jaar vieren we de Haagse Vrouwendagen in de week van Internationale Vrouwendag. We staan met elkaar stil bij de emancipatie en positie van vrouwen in de hele wereld. Het is een belangrijke week waarin we de prestaties van vrouwen vieren, hun stemmen versterken en belangrijke gesprekken voeren om gendergelijkheid te bevorderen. Ik ben trots dat we, samen met organisaties uit Den Haag, weer een mooi programma hebben samengesteld. De activiteiten bieden de kans om te leren, te verbinden en elkaar te ondersteunen.’’

Op vrijdag 8 maart 2024 is het Internationale Vrouwendag komen vrouwen over de hele wereld samen om te benadrukken dat gelijke rechten en kansen tussen vrouwen en mannen nog altijd niet vanzelfsprekendheid zijn. Ondanks de afnemende verschillen, blijft er een kloof bestaan tussen mannen en vrouwen, met name op gebieden als financiële onafhankelijkheid, sociale veiligheid en vertegenwoordiging in leidinggevende posities.