Haagse Fietszwerm zet elke maand met tocht door de stad fiets in de schijnwerpers

Nieuws
De deelnemers verzamelen bij de Grote Markt.
De deelnemers verzamelen bij de Grote Markt. (Foto: pr)

De Haagse Fietszwerm waaierde zondagmiddag 11 februari weer uit over de stad. De organisatie wil met de maandelijkse fietstocht het belang van de fiets benadrukken en de liefde voor dit vervoermiddel uitdragen.

Er wordt geshopt, geborreld en gestruind. En rond de klok van 16:00 verzamelt zich op de Grote Markt een bonte groep fietsers rondom Haagse Harry. Sportieve fietsers, jonge én oude punkers, grootouders voor het klimaat, bakfietsers, expats, gezinnen, e-bikers, OV fietsers en uiteraard de Haagse Fietsburgemeester, Remco de Rijk. Er staat een tweetal immense vrachtfietsen, waar vanaf Bicycle Race van Queen door de speakers schalt. Wat vervolgens naadloos wordt overgenomen door een heuse live band, die zich op de andere vrachtfiets heeft geïnstalleerd.

Blijven lachen

Als de groep van meer dan vijftig fietsers zo’n beetje compleet is, worden ze welkom geheten en komen ook nieuwsgierige omstanders te weten waar ze naar staan te kijken: de maandelijkse Haagse Fietszwerm, een eigen variant op de wereldwijd georganiseerde ‘critical mass’ fietsevenementen. Deelnemers krijgen een korte uitleg over het concept van een zwerm fietsers die zich als een organisch geheel door de stad verplaatst, goed op elkaar let en altijd bij elkaar blijft - ook als dat betekent dat het oversteken van de weg iets langer duurt dan het stoplicht toelaat. Lief zijn en blijven lachen, naar elkaar én ook naar andere weggebruikers is het credo. De zwerm is niet per se tégen de auto, maar wel vóór de fiets.

Liefde voor de fiets

Na deze introductie vertrekt de stoet al bellend en met een ontspannen tempo richting de Stationsbuurt, om als één geheel de weg te vervolgen richting de Schilderswijk, Transvaal en verder. Op het Regentesseplein doet de zwerm een ‘rondje van de zaak’ om vervolgens weer af te zwaaien richting de Westeinde en terug te keren naar de Grote Markt. Het resultaat: een diverse fietsroute door verschillende stadsdelen en in de symbolische vorm van een hartje, waarmee uiting wordt gegeven aan gedeelde liefde voor de fiets. Bij terugkomst wordt onder luid applaus de gehele groep fietsers bedankt door de Fietsburgemeester. Na een uur fietsen duiken enkele deelnemers de Grote Markt op, om nog wat na te praten en plannen te maken voor de volgende editie op zondag 10 maart.

Ruim baan

De motivatie om aan te sluiten bij de fietszwerm is voor elke deelnemer weer anders. De een doet het voor de gezelligheid en het sociale aspect, de ander staat er meer activistisch in en wil aandacht vestigen op fietsverkeersveiligheid en klimaat. En dat is dan ook het idee van de Haagse Fietszwerm. Iedereen is welkom. En hoe groter de groep, hoe meer ruimte de zwerm automatisch in zal nemen, ten koste van de vele auto’s die onderweg het pad van de zwerm kruisen. Want: ruim baan voor de fiets in Den Haag, daar is elke deelnemer van de Haagse Fietszwerm het roerend mee eens.

Elke tweede zondag van de maand vertrekt de Haagse Fietszwerm om 16.00 uur vanaf de Grote Markt. De tocht duurt een uurtje en de route is elke keer weer anders, waarbij de deelnemers verschillende delen én de bijbehorende verkeerssituaties leren kennen. Kom meer te weten via HaagseFietszwerm.nl en volg de zwerm via Instagram (@haagsefietszwerm) en Facebook.

Veiligheid staat voorop.
De fietsroute in de vorm van een hartje gaat door diverse Haagse wijken.