Wijkberaad Vruchtenbuurt moet plotsklaps buurthuis verlaten

Nieuws
Tot eind april is De Abri nog gewoon open.
Tot eind april is De Abri nog gewoon open. (Foto: GvdIJ)

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Als complete verrassing ontving het Wijkberaad Vruchtenbuurt het bericht dat de eigenaar van hun buurthuis aan de Abrikozenstraat de huur opzegt.

Door Gerard van den IJssel

Voor de deur van het buurthuis staat nu nog een bordje met de tekst ‘De Abri Open’. Voorzitter Michel Rovers benadrukt dat dat voorlopig ook nog zo blijft. “Met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn van drie maanden betekent de opzegging dat wij uiterlijk 30 april De Abri leeg moeten opleveren.” Rovers is nog steeds verbolgen over de gang van zaken. “We hadden het misschien aan kunnen zien komen. We hebben al een tijdje problemen met de meterkast die maar niet werden opgelost door de verhuurder. Nu snap ik waarom. En een paar weken geleden kwam de makelaar, die ons contactpersoon met de eigenaar is, opeens foto’s van het pand maken. We vermoedden dus al wel dat het gebouw mogelijk verkocht zou worden, maar we hadden niet verwacht dat wij er dan uit zouden moeten. We zitten hier tenslotte al veertig jaar.”

Juridische stappen

“Het bericht was natuurlijk een enorme schok voor ons”, vervolgt de voorzitter. “Het betekent dat we onze vaste plek voor activiteiten kwijtraken en dat we de onderhuurders van de autogarage en de 25 plekken in de fietsenstalling ook hebben moeten zeggen dat ze een andere plek moeten gaan zoeken.” Rovers laat de komende weken onderzoeken of er nog juridische stappen mogelijk zijn om in het pand te kunnen blijven. “Maar ik vrees het ergste. De wettelijke huurbescherming, zoals die er is voor particulieren, lijkt niet te gelden voor bedrijfspanden. We hebben daarom al een eerste inventarisatie gehouden in de omgeving om te kijken welke alternatieven er zijn. Denk aan het medegebruik van het Buurthuis van de toekomst bij sportvereniging HKV Achilles of in de oude kerk op het Pomonaplein waar nu onder meer bistro-café Loft zit. We gaan snel met hen in gesprek. We hebben ook gekeken naar leegstaande winkelpanden in de wijk, maar die ruimtes zijn veel te duur voor ons.”

Activiteiten

Waarom de eigenaar van het pand, die in het buitenland woont, de huur nu heeft opgezegd is niet bekend. Het Wijkberaad organiseert in De Abri onder meer koffieochtenden, spelletjesmiddagen, schaaklessen, knutselen voor kinderen, boetseren, muziekles voor peuters, schilderlessen voor volwassenen en een ruilbeurs voor kinderkleding. In de ruimte zijn ook regelmatig exposities en optredens. Buurtbewoners kunnen de buurtkamer huren voor bijeenkomsten, bijvoorbeeld voor een vergadering van een Vereniging van Eigenaren.

Wijkvergadering

“Dit is echt een perfecte locatie voor ons als bewonersorganisatie”, zegt Michel Rovers, die sinds twee jaar voorzitter van het Wijkberaad is. “We hebben hier de ruimte voor al onze activiteiten, er is een kantoor, een keuken, een opslagruimte en we kunnen hier altijd terecht. Ik ben bang dat we zo’n mooie plek niet opnieuw zullen vinden.” Wettelijk is de verhuurder verplicht om de ruimte eerst te koop aan te bieden aan de huidige huurder, maar het Wijkberaad kan het voormalige winkelpand op de hoek van de Abrikozenstraat en de Meloenstraat absoluut niet betalen, zegt Rovers. “Zonder de garage en fietsenstalling kost het al vier ton.” Vanuit de gemeenteraad hebben inmiddels vier politieke partijen contact opgenomen met de vraag hoe zij kunnen helpen. “Misschien heeft de gemeente nog een ruimte in de wijk waar wij niet vanaf weten.” Zodra er meer duidelijk is over de toekomst wordt er een wijkvergadering belegd in De Abri.