Haagse Stadsspeld voor muzikale verbinder Carla Sleebos

Nieuws
Carla Sleebos krijgt de Haagse Stadsspeld overhandigd van cultuurdirecteur Gerben Hagenaars.
Carla Sleebos krijgt de Haagse Stadsspeld overhandigd van cultuurdirecteur Gerben Hagenaars. (Foto: Gerard van den IJssel)

Het ene moment zit je met een groepje wijkbewoners ukelele te spelen. Het andere moment staat het leslokaal ineens vol met vrienden en familie en krijg je van de gemeente een Stadsspeld overhandigd. Het overkwam de 90-jarige Carla Sleebos in cultureel centrum KunstPost in Mariahoeve.

Door Gerard van den IJssel

Terwijl op de eerste verdieping van KunstPost de leden van het ukelele orkest les krijgen, wordt het op de begane grond van het pand aan Het Kleine Loo steeds drukker met familieleden van mevrouw Sleebos. Haar beide dochters met aanhang zijn er, maar ook vrienden en bekenden die Carla kennen van andere culturele activiteiten. “Ze is altijd al creatief bezig geweest”, vertelt schoonzoon Rob. “Ze schildert, schrijft gedichten, ze speelt verschillende instrumenten zoals piano en trekharmonica, en ze vindt het heerlijk om daar andere mensen bij te betrekken.” Dat beaamt Marilene Leertouwer, die het initiatief nam om Carla Sleebos voor te dragen voor een Stadsspeld. “Ze verbindt iedereen aan elkaar met muziek.” Toen mevrouw Sleebos in september 90 werd, ontstond bij Marilene het idee om een gemeentelijke onderscheiding aan te vragen. “Niet geschoten is altijd mis, dacht ik. In november heb ik de gemeente benaderd en daar was men gelijk enthousiast.”

Directeur Gerben Hagenaars van de Dienst Cultuur van de gemeente mag namens wethouder Bruines de Stadsspeld overhandigen. In zijn speech, met naast hem een zichtbaar geëmotioneerde mevrouw Sleebos, benadrukt hij de waarde van cultuur. “Muziek is zo ongelooflijk belangrijk. En een prachtig middel om mensen te ontmoeten.” Carla wordt onder meer geroemd voor de alweer achttien jaar dat ze wekelijks piano speelt in Woonzorgcentrum Ametisthorst van Florence. “Door uw enthousiasme wist u ook anderen uit uw enorme netwerk over te halen om hun muzikale giften te delen. Daar heeft u menige dag mooier mee gemaakt.” 

‘Ik doe het allemaal maar gewoon, het is zo gegroeid’

Dat dat enthousiasme nog steeds groot is, bewees Sleebos ook weer door zelf bij KunstPost om de groepslessen ukele te vragen en er ook deelnemers voor te werven. Met succes. Naast de groep met Carla start binnenkort zelfs nog een tweede ukelelegroep in het cultuurcentrum in Mariahoeve. “Ik hoop dat u nog lang van muziek kunt genieten en die liefde blijft doorgeven”, zegt Hagenaars, die vervolgens de Stadsspeld overhandigt met het bijbehorende certificaat, ondertekend door locoburgemeester Robert van Asten.

Het duurt een klein kwartiertje voor Carla is bijgekomen van alle drukte rond haar persoontje. “Ik was er helemaal beduusd van”, zegt ze. “Ik had dit absoluut niet verwacht. Ik doe het allemaal maar gewoon, het is zo gegroeid. Ik hou van muziek en ik maak graag een praatje. Dan is het toch niet raar dat ik mensen vraag of ze muziek maken of dat willen leren en als het kan ze dan ergens bij betrek?” Het idee voor de ukelelegroep in Mariahoeve ontstond toen Carla aan een soortgelijk project meedeed bij de YMCA in Scheveningen. “Ik moest daar met de Taxibus naartoe maar dat ging steeds fout, waardoor ik vaak te laat kwam of helemaal niet. Dat ging dus niet langer. Daarom heb ik KunstPost gevraagd of het hier opgezet kon worden. Zij hebben toen Pjotr Walraven van de Muziekschool Den Haag benaderd om de lessen te geven. Het is ontzettend leuk om te doen. Het mooiste van muziek maken vind ik de saamhorigheid.” En ondanks haar indrukwekkende leeftijd zit mevrouw Sleebos ook nog steeds vol nieuwe plannen. “Je mag best in de krant zetten dat ik graag nog een jazzbandje zou beginnen. Liefst een trio zonder zang. Dan speel ik piano. Als mensen mee willen doen kunnen ze mij via KunstPost benaderen.”