Jonge Haagse handbalkeeper wil in de toekomst doorbreken bij het grote Oranje

Nieuws
Hendrik Pantel speelt dit seizoen zo nu en dan in het eerste.
Hendrik Pantel speelt dit seizoen zo nu en dan in het eerste. (Foto: Nico Mos)

Handbalkeeper Hendrik Pantel is pas 17 jaar. Dit seizoen speelt hij zo nu en dan al in Hellas 1. Ook maakt hij deel uit van Oranje 0-18. Pantel is dus al ver gekomen, maar zijn ambities reiken verder. 

Door Nico Mos

“Ik speel alweer zo’n elf jaar handbal, nog steeds bij Hellas. Een andere club, binnen Nederland, komt niet im frage”, steekt Pantel direct van wal. Pantel is doelman, zowel bij Hellas als bij Jong Oranje. “Ik zit bij de selectie en speel in het 2e team. Maar morgen ( 6 februari, red.) speelt het eerste team een bekerwedstrijd en mag ik, voor het eerst dit seizoen, meedoen met het Heren 1.” 

Hellas eindigde vorig seizoen op een prima tweede plek in de eredivisie. Hoe gaat het dit seizoen eigenlijk in de competitie? “Afgelopen zomer zijn er heel wat spelers vertrokken. We zijn nu een jonger team en doen het eigenlijk verbazingwekkend goed.”

Pantel is blij met keeperstrainer Bart Uitdebroek. “Bart heeft heel veel ervaring en daar heb ik een prima klik mee. Het is gewoon top om met hem te mogen werken.”

De Hellas-jongeling werd door Wesley Hage bij de selectie van Oranje O-18 gevraagd. Pantel kende de assistent-coach van O-18 al van de Handbalschool Haaglanden. “Daar zat ik op toen ik een jaar of 15 was. Toen er voorselecties waren vroeg Hage of ik daar ook naar toe wilde komen. Alleen mijn moeder maakte bezwaar omdat mijn school op dat moment even voor ging. Vandaar dat ik er iets later alsnog bij ben gekomen.”  

Iedere woensdag traint Pantel nu met O-18 mee op sportcomplex Papendal. “Je krijgt daar training van goede coaches en daar leer ik ook weer heel veel van. Daar doe ik dan weer mijn voordeel mee bij Hellas.”

Afgelopen december en januari speelde Pantel zijn eerste interlands. “Tijdens een oefentoernooi in Duitsland speelden we tegen Slovenië, Hongarije, Zwitserland en nog een keer tegen Hongarije. Dat zijn hele sterke landen. We hebben gelijk gespeeld tegen Hongarije. Dat was een hele vette ervaring. Een ander niveau, hoor. Wel wennen. In januari speelden we tijdens de EK kwalificatie in Italië tegen Litouwen, Italië en Griekenland. De allereerste wedstrijd tegen Litouwen verloren we met één punt verschil. En dat ene punt nekte ons in die kwalificatie, helaas. Op dat moment is het balen, maar uiteindelijk kijk ik daar wel met voldoening op terug. Gewoon een hele mooie ervaring. Het is mijn hoofddoel om uiteindelijk professioneel te handballen en als dat ook bij het grote Oranje kan, zou dat natuurlijk fantastisch zijn. Spelen in Denemarken, Noorwegen, of Duitsland, is mijn droom. Uiteraard hoop ik ook door te breken in Hellas Heren 1”, besluit Pantel.