Margriet Schavemaker neemt bij Kunstmuseum Den Haag stokje over van Benno Tempel

Nieuws
Margriet Schavemaker.
Margriet Schavemaker. (Foto: Anne Claire de Breij)

Margriet Schavemaker wordt per 1 juni 2024 algemeen directeur van Kunstmuseum Den Haag, Fotomuseum Den Haag, KM21 en Escher in Het Paleis. Zij volgt Benno Tempel op, die eind vorig jaar als directeur aantrad bij het Kröller-Müller Museum. 

Momenteel is Schavemaker artistiek directeur van het Amsterdam Museum en is ze als bijzonder hoogleraar ‘Media en Kunst in de Museale Praktijk’ verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvoor werkte ze jarenlang onder meer als Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties en Curator bij Stedelijk Museum Amsterdam. 

“Kunstmuseum Den Haag is een van de meest iconische musea voor moderne en hedendaagse kunst in de wereld”, zegt Schavemaker. Ze wil voortbouwen op de signatuur van het museum waar je kunt genieten van het weergaloze gebouw, de veelzijdige topcollecties en aansprekende tentoonstellingen van grote namen als Paula Rego, Hilma Af Klint en Nicole Eisenman. Schavemaker: “Tegelijkertijd wil ik samen met het team onderzoeken hoe het Kunstmuseum, Fotomuseum Den Haag, KM21 en Escher in Het Paleis kunnen uitgroeien tot toegankelijke en verbindende plekken van reflectie en verdieping op onderwerpen die vandaag de dag spelen in onze maatschappij.”

Nieuwe verhalen

Volgens Jet de Ranitz, voorzitter van de Raad van Toezicht, verstevigt en verbreedt Kunstmuseum Den Haag met Schavemaker zijn positie als toonaangevend museum voor moderne kunst, zowel op lokaal, nationaal als internationaal niveau. “Vanuit grote kennis van de moderne kunst, vertelt zij nieuwe verhalen waarmee zij breed maatschappelijk mensen aanspreekt. Dit verbindt zij met reflectie op de kunstpraktijk vanuit haar leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam. Wij hebben het volste vertrouwen dat het museum onder leiding van Schavemaker nieuwe wegen zal bewandelen en zo ook voor toekomstige generaties relevant, uitdagend en aansprekend zal blijven.”

Goede aanjager

Ook Paul Broekhoff, zakelijk directeur Kunstmuseum Den Haag, kijkt uit naar de komst van Schavemaker: “Als een spil in het Haagse culturele veld en het huis van de gemeentelijke kunstcollectie, streeft Kunstmuseum Den Haag naar een diepere verbinding met de stad en al haar inwoners. Onze ambitie reikt verder dan de museummuren. Door nog actiever verrassende samenwerkingen met Haagse initiatieven te zoeken, willen we een nieuw cultureel aanbod ontwikkelen. Programma’s die ook aansprekend zijn voor diegenen voor wie een museumbezoek niet vanzelfsprekend is. Ik ben ervan overtuigd dat we in Schavemaker een goede aanjager hebben gevonden om deze nieuwe fase in te gaan.”

Academische wereld

Prof. dr. Marieke de Goede, decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen, Universiteit van Amsterdam, heeft louter lovende woorden voor haar bijzonder hoogleraar. “Margriet Schavemaker wordt als bijzonder hoogleraar Media en kunst in de museale praktijk binnen de faculteit en daarbuiten zeer gewaardeerd vanwege onder andere de wijze waarop zij de academische en de museale wereld bij elkaar brengt en bijvoorbeeld projecten binnen het museum als basis binnen haar onderwijs laat dienen. Ik zie uit naar onze verdere samenwerking en het verder uitdiepen van de samenwerking met het Kunstmuseum Den Haag.”