NN CPC Loop Den Haag voor Khalid Choukoud belangrijke tussenstop op weg naar Spelen

Nieuws
Khalid Choukoud deed al zes keer mee aan de halve marathon in zijn woonplaats.
Khalid Choukoud deed al zes keer mee aan de halve marathon in zijn woonplaats. (Foto: Bart Hoogveld )

Met het oog op de Olympische Spelen, deze zomer in Parijs, ziet de Haagse atleet Khalid Choukoud ‘zijn’ NN CPC Loop als belangrijke tussenstop. De halve marathon in de hofstad is op zondag 10 maart.   

De 48ste NN CPC Loop Den Haag brengt op zondag 10 maart twee Nederlandse marathontoppers aan de start die al hebben voldaan aan de limiet voor de Olympische Spelen van Parijs. Het gaat om Abdi Nageeye, die in de hofstad zijn Nederlands record op de halve marathon wil aanscherpen, en Khalid Choukoud.

Ambassadeur

Choukoud (37) doet voor de zevende keer mee aan de halve marathon in zijn woonplaats. Hij is sinds vorig jaar ambassadeur van de NN CPC Loop Den Haag. Met activiteiten in verschillende stadswijken wil hij jong en oud in beweging brengen, recreanten inspireren en geeft hij advies over een goede voorbereiding op hét evenement-voor-iedereen.

Beste prestatie

De drievoudig nationaal kampioen op de halve en hele marathon debuteerde in 2005 bij de NN CPC Loop Den Haag als winnaar van de 10 km Loop. Afgelopen jaar finishte Choukoud tijdens de NN Halve Marathon als snelste Nederlander op een knappe vierde plaats. Het is zijn beste ‘Haagse’ prestatie ooit.

Olympische limiet

Choukoud voldeed in december in Valencia in 2.07.37 ruimschoots aan de olympische marathonlimiet (2.08.10), nadat hij zeven weken daarvoor in Amsterdam de kwalificatie-eis nog op 26 seconden had gemist. Beide keren liep de atleet een persoonlijk record. Van de Nederlanders is alleen Abdi Nageeye sneller (2.04.56).

Parijs

Nageeye (34) bij de NN CPC Loop Den Haag zijn Nederlands record op de halve marathon verbeteren. Dat staat sinds 2019 op zijn naam met 1.00.24. Zowel voor Nageeye als Choukoud is de race een belangrijke tussenstop op weg naar ‘Parijs’, waar op zaterdag 10 augustus de olympische marathon op het programma staat.

Inspirerende voorhoede

Wilbert Lek, organisator van de NN CPC Loop Den Haag is blij met de deelname van Nageeye en Choukoud. “Met Nageeye en Choukoud hebben we de snelste twee Nederlandse lange-afstandlopers op de startlijst. Ze vormen de inspirerende voorhoede van duizenden recreanten die zich eveneens verheugen op ons populaire evenement.’’