Tentoonstelling over opkomst en ondergang van Aloysius College

Nieuws
Een ansichtkaart van de imposante entree met trappenhuis.
Een ansichtkaart van de imposante entree met trappenhuis. (Foto: Archief: Haags Gemeentearchief)

Uit archiefmateriaal van het Haags Gemeentearchief is een tentoonstelling samengesteld over de opkomst en ondergang van het Aloysius College. De ooit zo goed aangeschreven school in het Benoordenhout, moest in 2016 definitief de deuren sluiten. De tentoonstelling is te zien van 8 april tot 10 juni in het Atrium.

Het Aloysius College aan de Oostduinlaan in het Benoordenhout was het eerste door jezuïeten opgerichte instituut voor voortgezet onderwijs in Den Haag. De school, gelegen aan de Oostduinlaan in het Benoordenhout, bestond bijna 100 jaar, maar haalde het eeuwfeest net niet. Hoe kwam dat en wat speelde zich gedurende dit lange bestaan allemaal af achter de muren van dit monumentale pand af? Oud-leerlingen John van Dijk en Caspar Wintermans en oud-leraar Ino Mulders gingen op zoek naar antwoorden op deze vragen. Zij doken in het archief van het Aloysius College, dat na de sluiting van de school in 2016 geschonken is aan het Haags Gemeentearchief. Het resultaat is de tentoonstelling ‘Het Aloysius College 1917 - 2016’, waarin de bezoeker aan de hand van fraai beeldmateriaal en sprekende teksten wordt meegenomen door 99 jaar schoolgeschiedenis, onderbroken door vijf oorlogsjaren.


Het is het verhaal van een Rooms-Katholieke jongensschool die met zijn tijd meeging. Van heimelijke contacten met de andere sekse tijdens de oorlogsjaren, tot de toelating van meisjes vanaf 1971. De gevolgen van de Mammoetwet in 1968 en de wens om een brede scholengemeenschap te zijn én te blijven komen breed aan bod. In de twintigste eeuw krijgt de school negatieve pers, wat niet zonder gevolgen blijft. In 2016 sluit het Aloysius haar deuren. Onder andere Bernard Bot, voormalig minister van Buitenlandse Zaken en cabaretier Sjaak Bral waren leerling van het Aloysius College.

Documentaire

Het initiatief voor de tentoonstelling is genomen door regisseur en oud-leerling Remy Vlek die de documentairefilm ‘Hoe mijn school verdween’ maakte. Deze documentaire wordt op woensdag 10 april om 15.00 uur vertoond in het Filmhuis Den Haag.

De eerste gemengde klas op het Aloyisius College is een feit.