Drie nieuwe Krajicek Playgrounds in Den Haag Zuidwest dankzij steun woningcorporaties

Nieuws
V.l.n.r. Mohamed Baba (Haag Wonen), Bert Halm (Hof Wonen), Richard Krajicek, Gijsbert van Herk (Staedion), Job Schenau (WSDH), Gerlinde van Raalte.
V.l.n.r. Mohamed Baba (Haag Wonen), Bert Halm (Hof Wonen), Richard Krajicek, Gijsbert van Herk (Staedion), Job Schenau (WSDH), Gerlinde van Raalte. (Foto: Maaike Petri Fotografie)

Drie nieuwe sportveldjes in Den Haag Zuidwest en de adoptie van bestaande Krajicek Playgrounds. De bestuursvoorzitters van Staedion, Haag Wonen en Hof Wonen tekenden hiervoor woensdag 10 april een samenwerkingsovereenkomst met de Krajicek Foundation. Ze hopen hiermee de leefbaarheid in de Haagse aandachtswijken te vergroten. 

De drie zetten op Krajicek Playground Bokkefort in Houtwijk symbolisch hun handtekening op een mega tennis-,voet- en basketbal. Dat gebeurde onder het toeziend oog van omwonenden, kinderen en genodigden. 

Speciaal voor kinderen en bewoners uit de buurt organiseerde de Krajicek Foundation met sportieve partner WSDH een potje voetbal. Tijdens de feestelijke bijeenkomst lieten zelfs de bestuursleden van de woningcorporaties hun voetbalskills even zien! De Participatiekeuken verzorgde lekkere hapjes en drankjes voor de gasten.

Leefbaarheid vergroten

De meerjarige samenwerking tussen de partijen heeft als doel de leefbaarheid in Haagse woonwijken te vergroten door het aantal Krajicek Playgrounds met drie nieuwe multifunctionele sportpleinen in Den Haag Zuidwest uit te breiden en bestaande Krajicek Playgrounds te adopteren zodat het Krajicek Model gecontinueerd kan worden.

De nieuwe playgrounds komen op het Heeswijkplein, Melis Stokelaan en Johannes Voetpad. Ze worden geadopteerd door respectievelijk Hof Wonen, Haag Wonen en Staedion. De opening van deze nieuwe Krajicek Playgrounds in de loop van 2024 is onderdeel van het Nationaal Programma Leefbaarheid & Veiligheid voor Den Haag Zuidwest. Met de steun van de corporatie kan de Krajicek Foundation activiteiten en programmering (het Krajicek Model) mogelijk maken, wat de leefbaarheid in de wijken ten goede komt. 

Bokkefort en Oranjeplein

Daarnaast stimuleren Staedion en Haag Wonen ook op reeds bestaande Krajicek Playgrounds de activiteiten voor de wijk. Staedion beet in oktober 2023 het spits af door als eerste woningcorporatie in Nederland de Krajicek Playground Oranjeplein in de Haagse Schilderswijk te adopteren. Haag Wonen volgde met de adoptie van Playground Bokkefort in Houtwijk, de plek waar de feestelijke ondertekening plaatsvond. Ook hier vinden vanuit de Foundation allerlei activiteiten plaats.

Aandachtswijken

Samen met gemeenten legt de Krajicek Foundation in aandachtswijken in heel Nederland Krajicek Playgrounds aan. Dit zijn multifunctionele sportvelden waar kinderen op een sociaal veilige plek, dicht bij huis, onbezorgd kunnen sporten en spelen. Zij worden hierbij minimaal twee keer per week begeleid door professionele sportleiders én door Krajicek Scholarshippers.

Buurtsportcoaches

Regiomanager Wim de Jong van de Krajicek Foundation: “Op Haagse Playgrounds zullen minimaal twee keer per week activiteiten worden verzorgd door professionele buurtsportcoaches. Belangrijke partner daarin is WSDH. Daarnaast zorgen we vanuit de Krajicek Foundation voor Scholarshippers die de activiteiten begeleiden. Dit zijn jongeren uit de wijk zich in ruil voor een studiebeurs willen inzetten voor de buurt. Zo kunnen we ervoor zorgen dat dit een levendige plek wordt én blijft!”

Momenteel zijn er diverse Scholarshippers vanuit de Krajicek Foundation actief in Den Haag. Zij zorgen er samen met de partners voor dat honderden kinderen dagelijks gratis buiten kunnen sporten en spelen. Den Haag heeft op dit moment 15 Krajicek Playgrounds, allemaal gelegen in aandachtswijken. Met de uitbreiding van de die Krajicek Playgrounds in Den Haag Zuidwest, komt dat aantal op 18 te liggen.

Tweede adoptie

“Als eerste woningcorporatie in Nederland hebben we vorig jaar de Playground Oranjeplein in de Haagse Schilderswijk geadopteerd. Door samen te werken met de Krajicek Foundation, andere Haagse corporaties en partners in de wijk zorgen we voor een veilige, sportieve ontmoetingsplek voor de jeugd in de buurt. Voor dit jaar staat onze tweede adoptie van een Krajicek Playground aan het Johannes Voetpad op de planning. Wij hopen dat meer woningcorporaties ons voorbeeld volgen,” aldus Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter van Staedion.

Verbinding

Haag Wonen adopteert de playground in Houtwijk. Volgens bestuursvoorzitter Haag Wonen, Mohamed Baba, levert de adoptie de wijk vele voordelen op. “Het is belangrijk dat bewoners een plek hebben waar zij elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten met elkaar kunnen ondernemen. Een ontmoetingsplek zorgt voor verbinding!”

Trots

 “Ik ben trots op onze samenwerking met de Krajicek Foundation. De Playground op Heeswijkplein wordt straks een plek waar jongeren samenkomen en gezamenlijk een balletje slaan, trappen of gooien. Hoe mooi is dat?” besluit Bert Halm van Hof Wonen.