Na herinrichting overal 30 kilometer per uur op Hoefkade

Nieuws
Op de Hoefkade wordt het asfalt vervangen door klinkers, ook komen er meer bomen.
Op de Hoefkade wordt het asfalt vervangen door klinkers, ook komen er meer bomen. (Foto: Artist impression)

De gemeente presenteert deze week het voorontwerp voor de herinrichting van de Hoefkade. In het voorontwerp staan vergroening en verkeersveiligheid centraal. Het ontwerp is in samenspraak met de buurt gemaakt.

Om de verkeersveiligheid te vergroten wordt de snelheid op de Hoefkade overal 30 kilometer per uur en wordt asfalt vervangen door klinkers. Bij de herinrichting wordt ook meer ruimte gemaakt voor de fietser en er komen speel- en zitgelegenheden en bomen bij. In het ontwerp worden 117 nieuwe bomen toegevoegd. Ook komen er voorzieningen voor het stallen van fietsen. Voor bewoners en ondernemers blijft de Hoefkade met de auto bereikbaar, ook als route naar de Vaillantlaan. Om ruimte te maken voor bovengenoemde plannen, daalt het aantal parkeerplekken aan de Hoefkade. Om het verlies van parkeerplekken te compenseren wil het college de parkeergarage in de Van Mierisstraat, onder het Cruyff court Schilderswijk, heropenen. 

Veel ongelukken

Wethouder Arjen Kapteijns (mobiliteit) is blij met het ontwerp: “Op de Hoefkade gebeuren nu te veel ongelukken, soms zelfs met dodelijke afloop.” Met de invoering van de maximum snelheid van 30 kilometer per uur op de Hoefkade hoopt de gemeente de veiligheid te vergroten. Wethouder Kapteijns: “We zien dat het aantal verkeersongevallen en slachtoffers daalt wanneer de maximum snelheid daalt. Daarom is het belangrijk dat 30 kilometer per uur het nieuwe normaal wordt. Met deze herinrichting werken we toe naar een Hoefkade die veilig en fijn is voor alle gebruikers. Dat we dat ook nog combineren met het vergroenen en verduurzamen van de straat, maakt het nog mooier.”

Participatie

Bij het maken van het voorontwerp is veel overleg geweest tussen de gemeente en inwoners en ondernemers van de Hoefkade. Zo zijn er in de eerste fase van het project, in de eerste helft van 2021, drie avonden georganiseerd specifiek voor ondernemers zodat zij hun ideeën en wensen kenbaar konden maken. Deze zijn in later nogmaals met hen besproken en vervolgens zo goed als mogelijk meegenomen in het ontwerpproces. Ook tijdens het ontwerpproces is regelmatig overleg geweest tussen de belanghebbenden en de gemeente. 

Inspraak

Het conceptvoorontwerp is op 24 april 2023 op de website van de gemeente vrijgegeven voor inspraak. Tijdens een periode van 7 weken konden belanghebbenden reacties indienen. In deze periode stond er ook een informatiekraam op straat en is er een inloopbijeenkomst georganiseerd. Er is een klein aantal reacties ingediend. Waar mogelijk worden deze meegenomen in het nog op te stellen definitieve ontwerp.