Gerenoveerde Hemsterhuisbrug officieel geopend: hij draait weer!

Nieuws
Onder grote belangstelling gaat de eerste boot door de gedraaide brug.
Onder grote belangstelling gaat de eerste boot door de gedraaide brug. (Foto: Frank Jansen)

 De monumentale Hemsterhuisbrug is op dinsdag 14 mei officieel geopend door wethouder Robert Barker (Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu). Voor het eerst sinds de jaren 60 draait hij weer!

De gietijzeren brug die zijn oorsprong vindt in 1885 is in ere hersteld. Na een renovatie van 1,5 jaar kwam de brug begin dit jaar weer terug. Hierdoor zijn de Veenkade en de Noordwal in de Haagse binnenstad weer met elkaar verbonden en kunnen voetgangers en fietsers zich gemakkelijk verplaatsen van het Zeeheldenkwartier naar Kortenbos. Met het terugbrengen van het draaimechanisme kan de brug weer open en kunnen grotere boten door de gracht varen. Niet alleen aan de brug is hard gewerkt, ook zo’n 300 meter kademuur is vervangen. De brug en de kademuur kunnen weer 100 jaar mee. Wethouder Barker over het herstel van de brug: “Met dit project brengen we de monumentale brug weer tot leven. De brug kan weer draaien en is in ere hersteld. Zo zijn we een stukje historie rijker.”

Restauratie brug

Het restaureren van de monumentale Hemsterhuisbrug was een hele klus. De brug moest op traditionele wijze hersteld worden, inclusief het draaiwerk. Alle onderdelen van het draaimechanisme zijn zoveel mogelijk hergebruikt en teruggebracht in originele staat. Een aantal onderdelen waren dermate beschadigd dat ze één-op-één zijn nagemaakt. Daarnaast heeft de brug haar originele kleur weer en zijn ook het brugwachtershuisje en andere historische elementen teruggebracht. Om de brug in ere te herstellen heeft de gemeente met verschillende partijen samengewerkt, waaronder de rondvaartorganisatie Willemsvaart, SOS Den Haag, Stichting Haags Industrieel Erfgoed (SHIE), collega’s van andere gemeenten, aannemer Dura Vermeer en een Spaanse staalgieterij.

Toekomstbestendige omgeving

Het restaureren van de brug bood gelijk een kans om de stad voor te bereiden op de toekomst. Er is meer ruimte gemaakt voor water. Hierdoor kan overtollig regenwater sneller naar de zee stromen. In de nieuwe kademuur is daarnaast een op- en afstapplaats voor boten gekomen en op de kade is ruimte gemaakt voor twee extra bomen.

Wethouder Barker: “De restauratie van de Hemsterhuisbrug hebben we aangegrepen om de openbare ruimte te verbeteren. Zo spelen we in op klimaatveranderingen door meer ruimte te maken voor water en bomen. Zoals dit voorbeeld laat zien, kunnen we de bewoners, ondernemers en belangenorganisaties goed betrekken bij ideeën om de stad mooier en groener te maken.”