Natascha van Zeijl van Embrasse Uitvaartzorg dementievriendelijk

Partnerbijdrage
Natasha van Zeijl van Embrasse is een dementievriendelijke Uitvaartverzorger.
Natasha van Zeijl van Embrasse is een dementievriendelijke Uitvaartverzorger. (Foto: PR)

Natascha van Zeijl van Embrasse Uitvaartzorg dementievriendelijk

Mama is dood, papa is dement. ‘Vertellen we het papa? Nemen we hem mee naar de uitvaart? Hoe beschermen we hem, en ons?’

“Deze vragen werden mij regelmatig gesteld”, aldus Natascha van Zeijl, eigenaresse van Embrasse Uitvaartzorg uit Monster. “Per jaar verliezen circa 4.500 mensen met dementie hun partner. Omdat de overleden partner vaak de mantelzorger was, staan de familieleden, meestal de kinderen, voor een grote uitdaging: een uitvaart en tegelijkertijd zorg voor de weduw(e/naar) regelen. Ik zag families vaak worstelen met deze omstandigheden. Daarom wilde ik als uitvaartbegeleider graag het verschil maken en iets betekenen voor zowel de mens met dementie als de familieleden. Uitvaartbegeleiders komen, naast artsen, zorgprofessionals, bewindvoerders en mentoren, buitengewoon veel in contact met mensen met dementie. Nederland telt op dit moment circa 290.000 mensen met dementie. Zij leven ‘zo lang mogelijk’ of, inmiddels steeds vaker, ‘langer dan mogelijk’ thuis. Om, ook onder deze buitengewone en kwetsbare omstandigheden, voorbereid te zijn op de ontmoetingen met de mensen met dementie en hun naasten heb ik samen met andere uitvaartverzorgers uit heel Nederland mij in november gedurende twee dagen laten bijscholen tot Dementievriendelijke Uitvaartverzorger. Een Dementievriendelijke uitvaartverzorger betrekt mensen met dementie bij afscheid en uitvaart en bespaart alle betrokkenen onnodig leed. Ik ben dan ook trots dat ik sinds november 2022 het keurmerk Dementievriendelijk Uitvaartverzorger in ontvangst heb mogen nemen, aldus Natascha van Zeijl.”

In februari a.s. zal Natascha een lezing houden bij Bibliotheek Westland over dit onderwerp. Meer informatie zal later volgen.